Investerarprofilen: Om vi ska rädda världen måste vi låta startups testa allt!

Creandum Industrifonden
Investerarprofilen: Om vi ska rädda världen måste vi låta startups testa allt!

Karin Wingstrand, Sanna Westman, Anna Langenius och John Sjölander. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Astronomiska vinster och lösningen på alla våra problem – det är vad som får investeringstopparna att satsa på startups.

På onsdagen arrangerades ett så kallat draknäste i Göteborg av ängelnätverket IDA och investeringskonsulten Avanoa, i samband med GBG tech week. Konceptet är klassiskt i startupvärlden: Ett antal bolag presenterar helt enkelt sina idéer inför en jury som får bedöma potentialen i dem.

När Breakit mötte årets drakar från GBG tech week var det särskilt ett bolag från eventet som stack ut. Scienc router är en tjänst från AI-bolaget Machine intelligence Sweden, som ska koppla ihop stora industriaktörer med forskare för att skapa mer innovation.

“Om jag ska vara ärlig var det det bolaget jag egentligen förstod minst av och som nog har längst till marknaden, men det var också det mest kittlande”, säger Karin Wingstrand.

Hon är en av medlemmarna i det kvinnliga ängelnätverket IDA och har efter en karriär på läkemedelsbolaget Astra Zeneca investerat i startups som Mevia och Maurten.

Även Sanna Westman, investare på Creandum, Anna Langelius på Layline partners och John Sjölander på Industrifonden lyfte fram just Sciencerouter.

“Det är fler och fler bolag som inser att man inte kan lösa allt internt och istället vill använda kunskap utanför bolagen. Det är en möjlighet som ligger väldigt rätt i tiden. De adresserar dessutom en marknad som är ganska stor och kan expandera på ett nytt sätt”, säger Sanna Westman på Creandum.

När flera profilerade investerare samlades passade vi även på att ställa frågan: Varför investerar man i startups från första början?

Sanna Westman: “Det är bara där man kan få den typen av astronomisk avkastning som vi på Creandum är ute efter. Resultat som för Izettle och Spotify ser du inte någon annanstans. Sedan är det fantastiskt kul att jobba med så unga bolag.”

Anna Langenius: “Jag investerar i det för att det är innovation och utveckling som driver världen framåt!”

John Sjölander: “Jag tror att innovation är det som kastar mänskligheten framåt. Nu har vi problem som stora flyktningströmmar, miljöproblem och teknikplattformar som går in och manipulerar. Sättet att lösa det är att fortsätta innovera. Där tror jag att startups är det som i slutändan kommer vara med och rädda världen.”

Hur många av de startups ni har investerat i bidrar till just den världsräddningen då?

“Rädda världen kan man göra på flera sätt. Det är väl skitgrymt att kränga skor så folk har bekväma skor. FN gjorde en lista på de 400 mest prioriterade områdena i världen och kunde inte bestämma sig för vad som är viktigast. Det kanske inte går att avgöra, utan vi måste lösa alla de problemen. Då är startups ett toppensätt att ta sig in i det. Folk kan testa allt möjligt och se vad som flyger helt enkelt”, säger John Sjölander.

Läs fler artiklar
LÄS MER