Kina-avgifterna försvinner snart för alla som handlar prylar på Wish

Postnord Wish E-handelspaket från Kina
Kina-avgifterna försvinner snart för alla som handlar prylar på Wish

Inom kort kan avgifterna försvinna när du handlar från Wish. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Snart försvinner Postnords avgifter på Kinapaket från Wish, kan Breakit avslöja.

Den 1 mars i år införde Postnord en avgift på 75 kronor på alla paket som skickas till Sverige från länder utanför EU. Detta för att se till att moms hämtas in på rätt sätt. 

Bakgrunden till det nya systemet är att det varit enormt populärt bland svenskar att handla billiga prylar från sajter som Wish och Ali express. När det kom som mest paket landade mellan 120.000 och 150.000 försändelser om dagen på Arlanda från Kina.

Men sedan avgiften infördes har antalet försändelser minskat drastiskt. Idag kommer cirka 15.000 paket om dagen. 

Postnord har tidigare berättat för Breakit att förhandlingar sker med de stora utländska e-handelsplattformarna. Målet har hela tiden varit att momsen ska tas ut av plattformen själva i samband med köpet – och att Postnord därmed ska slippa hantera momsen i Sverige.

Nu är en överenskommelse med den populära aktören Wish på plats, enligt uppgifter till Breakit. Det enda som återstår är kontraktuella detaljer och ett möte med Tullverket. Pressreleasen, som ska skickas ut inom kort, ska redan vara skriven.

"Allt är klart. Postnord har även varit i kontakt med fler aktörer om liknande lösningar", säger källan.

Avtalet innebär alltså att den svenska momsen läggs på priset direkt vid köpet från Wish. Wish skickar sedan momspengarna till Postnord. När paketen kommer skannas de av Postnord och då betalas momsen automatiskt.

Det innebär att avgiften på 75 kronor per paket, som Postnord nu tar ut för hanteringen, blir överflödig. Det kan däremot tillkomma en mindre avgift från Wish för hanteringen. Den kommer däremot sannolikt att bli betydligt lägre än 75 kronor, mer troligt är att den kommer att ligga på cirka 10 kronor.

När Breakit når Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman bekräftar han att avgiften är på väg bort.

Läs fler artiklar
LÄS MER