Sök

Efter flyktingkatastrofen – nu vill Industrifonden engagera startups

Industrifondenflyktningpolitikintegrationspolitik

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Flyktingkatastrofen är ett faktum. Nu vill riskkapitalbolaget Industrifonden att den svenska startupscenen ska utnyttja sin innovationskapacitet för att bidra till lösningar i flyktning- och integrationsfrågor.

Riskkapitalbolaget Industrifondens nya flyktingprojekt går i första hand ut på att bolaget ska ställa sitt nätverk och sin erfarenhet till startupsektorns förfogande.

Det var investeringsansvarig Johan Englund på Industrifonden som först tog initiativ till projektet.

“Jag är själv gammal entreprenör och när jag ser imperfekta system vill jag göra något åt det. Efter att jag pratat med och träffat så många drivna människor på Sthlm Tech Fest kände jag att vi var tvungna att hjälpa till att frigöra den innovationsstyrka som finns i Stockholms startupscen. Det var inte svårt att få gehör för den idén när man kom till jobbet på måndagen”, säger Johan Englund.

Mer konkret handlar det om att Industrifonden, i samarbete med Sthlm Tech Meetup, kommer att ha flyktning- och innovationsproblem som tema på nästa så kallade meetup.

Enligt Johan Englund letar de också efter möjligheten att sponsra ett hackathon eller “ideathon” där entreprenörer och it-människor under en dag eller två jobbar med att ta fram idéer på temat.

Industrifonden har även startat en intern insamling där alla anställda kan skänka pengar. Fonden dubblar därefter beloppet och skänker pengarna till organisationen UNHCR.

“Insamlingen är det mest akuta och självklara för oss men det handlar inte om att göra en eller ett par grejer bara utan att underlätta för en idéhöjd som går lite bortom det akuta. Sedan vill vi hjälpa entreprenörer att komma i kontakt med flera riskkapitalbolag också så att det inte bara stannar på idéstadiet”, säger Johan Englund.

Det är alltså inte bara akut flyktninghjälp som står i centrum för bolagets satsning utan effektivisering av processer och förbättring av integrationssystem.

“Hur ska startups kunna växa utan tillgång på arbetskraft och konsumenter? Vi tror att det är jätteviktigt att integrationsprocessen förenklas. En del av de företagen vi redan har investerat i har kanske inte så mycket kapital att bidra med men vill kanske ta in en flyktning som praktikant och då kan vi hjälpa dem med att komma i kontakt med rätt personer på Migrationsverket som ändå har ett system för det”, säger han.

Man kan ställa sig frågan om startups och entreprenörer verkligen har intresse för att starta bolag och använda sina innovationer i en sektor som traditionellt inte genererar mycket pengar och som kan vara svår att göra skalbar. 

Johan Englund är dock inte alls orolig för att det inte skulle finnas något intresse.

“Alla smarta entreprenörer vet, precis som vi på Industrifonden, att det till väldigt stor del handlar om människor när man bygger ett företag. Har man inte en empatisk ledarstil så är man inte en intressant arbetsgivare."

"Sedan tror jag också att det är lite skillnad på den generationen som driver startups och min egen generation. Jag är född på 60-talet. För de lite yngre är det mycket mer självklart att hjälpa människor som behöver det. Jag skulle säga att det redan nu är en av Stockholms startupscens stora fördelar att det är en så kollaborativ miljö där man utväxlar idéer och samarbetar väldigt mycket."

Industrifonden har satt upp ett Googleformulär som man kan använda om man har en idé man vill nå dem med:  http://goo.gl/forms/wj4AMo7PmY.

Läs mer