Doldis-svenskens ryska Hemnet-kopia – nu är de störst i Ryssland

Doldis-svenskens ryska Hemnet-kopia – nu är de störst i Ryssland

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

En rysk variant av Hemnet – som backas upp av svenskar. Så skulle man kunna beskriva Domofond, som på rekordkort tid har blivit Rysslands största bostadssajt.

Det är inte bara den miljardvärderade Blocket-kopian Avito, som grundats av svenskarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, som gör succé i Ryssland.

Den ryska bostadssajten Domofond, som styrs av den 29-årige svensken Erik Segerborg, har sedan lanseringen i januari lyckats med bedriften att bli landets största bostadssajt.

”Nu i fredags fick vi ett brev från LiveInternet, som mäter hur stora ryska sajter är. Där framgick det att vi nu är den största bostadssidan i Ryssland. Det är jättekul, verkligen fantastiskt”, säger Erik Segerborg, vd på Domofond, till Breakit.

Bakom bolaget står svenskägda Avito och den sydafrikanska bostadssajten Property24, som via ett joint venture-bolag tillsammans äger Domofond. De båda Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert sitter i styrelsen, men operativt är det Erik Segerborg, som också har en bakgrund på Avito, som är ansvarig.

Han berättar att sajten i dagsläget har runt 6 miljoner besök i månaden.

”Utan att ha koll på Hemnets data så skulle jag gissa på att vi är ungefär lika stora. Men Ryssland är ju fantastiskt mycket större, så det finns en oerhört stor potential”, säger han.

Ryska Avito har, precis som Blocket i Sverige, stora mängder bostadsannonser även på sin plattform. Dessa annonser ligger numera även på Domofonds sajt, vilket gett plattformen ett stort utbud redan från lansering.

”Sedan har vi byggt upp massa ny funktionalitet. Delvis med hjälp av Proporty 24, eftersom de kan en hel del om bostadssajter. Vi har jobbat mycket med att få upp antalet sidvisningar. Bland annat har vi mycket prisstatistik. Man kan jämföra hur en bostadsannons står sig i jämförelse med medelpriset i området och en massa andra funktioner", säger han.

Enligt Erik Segerborg skiljer sig den ryska marknaden från den svenska när det kommer till bostadssajter. I Ryssland har det tidigare exempelvis inte funnits någon tydlig marknadsledare på nationell nivå, likt den position Hemnet har i Sverige.

”Många har försökt, men ingen har riktigt lyckats. Antingen har genomförandet misslyckats eller så har projekten varit underfinansierade. Många har också försökt tjäna massa pengar på kort tid. Men det är svårt.”

”Det gäller att vara nummer ett för att kunna bli riktigt lönsamma. Som med Avito.”

Erik Segerborg, som själv pratar ryska, har varit med på Domofond-resan ända sedan idén uppstod för två år sedan. Han började arbeta på Avito 2013, men blev med tiden ansvarig för bildandet av Domofond.

"Det har varit en resa från idé till verklighet."

Hur nära lönsamhet är ni idag?

”Vi är i en investeringsfas. Vi har intäkter, men är ännu inte lönsamma.”

Exakt hur mycket pengar Avito och Property24 har investerat i sajten vill Erik Segerborg däremot inte avslöja.

”Men vi har plockat in tillräckligt mycket för att inte behöver resa mer den närmsta tiden.”

Läs fler artiklar
LÄS MER