Bankerna blåsta på bonusfesten – efter Izettles kovändning

Breakit - Bankerna blåsta på bonusfesten – efter Izettles kovändning
Storbankerna går miste om bonusarna.
Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

Stor besvikelse runt Stureplan efter nattens jätteaffär.

Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

Med bara runt två veckor kvar till börsnoteringen gjorde Izettle-ledningen med vd:n Jacob de Geer i spetsen helt om och gjorde i stället upp om en försäljning av hela bolaget till Paypal. För de nuvarande Izettle-ägarna innebar det en fantastisk jackpott.

Paypal betalar nästan dubbelt så mycket som Izettle skulle ha värderats till vid en börsnotering.

Ägarna kan alltså skratta hela vägen till banken – men för bankerna själva var beskedet betydligt mer svårsmält. De svenska spelarna Carnegie, Nordea och ABG Sundal Collier var några av rådgivarna som skulle lotsa Izettle till börsen och därmed håva in mångmiljonbelopp i avgifter och bonusar.

När bolaget nu i stället säljs till Paypal uteblir det stora pengaregnet över bankerna. Izettle skulle i samband med noteringen ta in 2 miljarder kronor i en nyemission. Normalt hade det inneburit rådgivningsavgifter för de inblandade bankerna på i runda slängar 50 miljoner till 100 miljoner kronor. Nu kommer bankerna i bästa fall få lite plåster på såren för allt arbete de lagt ned.

“Bankerna har säkert lagt in så kallade drop dead fees när processen gått så långt. Men de kommer ju inte alls få lika mycket pengar nu som om noteringen blivit av”, säger en person med erfarenhet av att jobba med liknande transaktioner.

En bank lär dock ha älskat att Paypal till sist slukade Izettle. Det handlar om den amerikanska jätten JP Morgan som också var med bland rådgivarna inför den planerade börsnoteringen. JP Morgan fick äran att agera rådgivare i förhandlingen med Paypal.

Exakt hur stor ersättning som utgår för den insatsen vet bara de närmast inblandade men bankirer som Breakit talat med uppskattar den till minst ett par hundra miljoner kronor. Det är pengar det också, som vi brukar uttrycka det på Breakits redaktion.

Läs fler artiklar
LÄS MER