Sök

Bonapp vill minska matsvinnet i Mellanöstern med en app

Bonapp

Malin Råman Delin, Alice Kaboli och Erika Daintry har startat bolaget Bonnapp som ska minska Dubais matsvinn. Foto: Caroline Englund

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Oväntad hjälp från shejken gav affärsidén en skjuts.

Dubais lyxiga brunchbufféer och restauranger med mat i överflöd gav vännerna Malin Råman Delin, Alice Kaboli och Erika Daintry en affärsidé. De sa upp sig från sina välbetalda jobb i finans- och konsultsbranschen för att satsa på att minska matsvinnet i Mellanöstern med hjälp av en app.

Vännerna, som kommer från Sverige och Finland, har bott i Dubai i många år. Där har de noterat det finns en kultur inom restaurangbranschen att visa upp enorma ståtliga kreationer av mat. Mat som i de flesta fall inte äts upp sen. I ett land med en befolkningsmängd i samma storlek som i Sverige, slängs det tre gånger så mycket mat.

“Lagarna kring hur man får hantera mat är strikta på grund av klimatet och det innebär att det slängs väldigt mycket mat,” säger Malin Råman Delin till Breakit.

Trion tog 2017 in cirka en miljon kronor i kapital från två lokala affärsänglar och utvecklade en app där restauranger, kaféer och matbutiker kan sälja sin överskottsmat till ett reducerat pris. Liknande affärsideer finns i Skandinavien, exempelvis det svenska bolaget Karma, som arbetar på ett liknande sätt.

Men trots att de själva tyckte att idén var lysande var det till en början väldigt svårt att hitta restaurang- och butiksägare som ville samarbeta.

“Matsvinn fanns inte på agendan och många ville inte ens erkänna att de slänger mat. De sa att de inte förstod idén”, säger Erika Daintry.

Efter ett års intensivt arbete av marknadsundersökning och dialog med livsmedelsindustrin om betydelsen av att bekämpa matsvinn, kom vändningen –från ett oväntat håll.

Shejken och regeringen satte minskat matsvinn högt på agendan och har nu satt upp en strategi för hur det kan minimeras.

"Plötsligt började det stå om det i tidningarna, allt fler började inse att matsvinn är dåligt för miljön och att det var omoraliskt. I augusti 2017 fick vi vår första kund och sedan har det rullat på,” säger Alice Kaboli.

“Flera av de som i tidigare möten sagt att de inte hade något matsvinn har nu ringt och velat samarbeta,” säger Malin Råman Delin.

Nu har Bonapp, som bolaget heter, samarbete med över 200 restauranger och matdistributörer i Dubai. De har ett team av utvecklare som arbetar från Egypten och håller just nu på med en ny finansieringsrunda för att göra en expandering i resten av Förenade Arabemiraten möjlig. Planen är att anställa fler, dubbla antalet samarbetspartners och att bolaget ska göra positivt resultat inom ett år.

“Mellanöstern är en rolig och spännande marknad där det händer väldigt mycket. De gillar innovation och nya idéer så vi kan verkligen rekommendera fler nordiska startups att satsa här”, säger Erika Daintry.

Läs mer