Weld tar in såddrunda till verktyg för kreatörer som inte kan koda

Weld
Weld tar in såddrunda till verktyg för kreatörer som inte kan koda

Weld-teamet från vänster: Henric Malmberg, Tom Söderlund, Andres Martinez Peyrou.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En grupp affärsänglar med spelprofilen Tommy Palm i spetsen investerar 1 miljon kronor i techbolaget som vill se till att designers ska slippa programmera.

”Det är helig graal att lösa programmering för icke-programmerare. Vi ska hitta den heliga graalen. Tanken är att vem som helst ska kunna bygga sajter och appar”, säger Welds vd Tom Söderlund.

Bolagets första tjänst gjorde det möjligt för människor utan kodkunskaper att skapa digitala prototyper. Idag, på tisdagen, lanseras version nummer två av Weld, som är ett sajtbyggarverktyg.

"Vi har försökt bygga ett verktyg där folk känner igen sig. Vi tittar mycket på till exempel hur Powerpoint är uppbyggt. Du ska kunna dra och flytta saker enkelt med musen.”, säger Tom Söderlund.

Han säger att någonting gick förlorat när tjänster som Dreamweaver och Wordpress tog över inom webbdesign och skapade en branschstandard där även den som är designer förväntas kunna programmera.

Weld vill ändra på det. Teknikchefen Henric Malmberg säger att målet har varit att dölja koden under huven på produkten. 

”Vi har också dolt siffror så mycket som möjligt, så att även den som inte vet vad pixlar är ska kunna känna sig hemma”, säger han.

Weld är baserat i Stockholm och har för närvarande ungefär 10.000 registrerade användare, varav ungefär 1.000 är aktiva varje månad.

Bolaget tar nu in 1 miljon kronor i riskkapital från Tommy Palm och Alexander Ekvall, två av hjärnorna bakom spelsuccén Candy Crush Saga. I rundan deltar också privatinvesterarna Tobias Eidem och Alexander Jamal.

Weld ska använda pengarna till att bredda produkten, bland annat genom att bygga in stöd för att skapa interaktiva mobilappar - en uppdatering som ska lanseras om ett år.

En del av bolagets användare är redan idag betalande kunder och grundarna räknar med att verksamheten ska kunna gå runt i början av nästa år. Tjänsten kostar alltifrån ingenting till 21 dollar i månaden, beroende av vilka funktioner du vill komma åt.

Tom Söderlund säger att en typisk betalande kund är en entreprenör som inte kan programmera eller en digitalbyrå som vill bygga en sajt snabbt inför en pitch mot en kund. 

”Man kanske inte bygger nästa Facebook i Weld, men du kan göra väldigt mycket. Planen är också att riktiga programmerare ska kunna bygga widgets i Weld som andra användare kan välja att köpa till. På så sätt blir det som ett mini-App store”, säger han.

Weld är dock inte ensamt i segmentet. Utöver Wordpress, Squarespace och andra mallade sajtverktyg konkurrerar det svenska bolaget med amerikanska Bubble - som liksom Weld vill skapa ett verktyg för skräddarsydd interaktiv design snarare än mallar.

Ett annat projekt i samma nisch är Eve, som under 2014 tog in riskkapital från välrenommerade Y Combinator-grundaren Sam Altman och Chris Dixon, partner på välrenommerade Andreessen Horowitz.

”När Eve lanserade blev vi ganska rädda och tänkte att de kanske kommer att döda oss. Sedan dess verkar de ha bytt affärsmodell och riktat in sig mer mot databashantering”, säger Tom Söderlund.

Han tror att programmering i framtiden kommer att handla allt mer om logik och funktionalitet - allt mindre om design.

”Det här med att du idag måste kunna koda för att skapa en sajt eller app tror jag är en parentes i historien”, säger Tom Söderlund.

Läs fler artiklar
LÄS MER