Så blev gymnasiekompisarnas hobbyprojekt Better collective en miljardsuccé

Breakit - Så blev gymnasiekompisarnas hobbyprojekt Better collective en miljardsuccé

Jesper Søgaard, vd och grundare, Christian Kirk Rasmussen, grundare Better Collective. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nu noteras deras baby på Stockholmsbörsen.

De blev kompisar på gymnasiet och 21 år gamla drog de igång ett hobbyprojekt vid sidan om universitetsstudierna.

Idag har hobbyprojektet växt till ett techbolag med fokus på spelmarknaden värderat till 2 miljarder – och nu väntar en notering på Stockholmsbörsen.

”Hade vi haft familjer att försörja i början så hade verksamheten nog inte överlevt de första åren. Det gick inte så bra och vi hade inte mycket pengar i kassan”, säger Jesper Søgaard i en intervju med danska sajten Finans.

Tillsammans med sin medgrundare Christian Dam Rasmussen leder han fortfarande bolaget Better collective. Breakits källa (mer om detta här) uppger att bolaget senare den här veckan kommer berätta mer om börsnoteringen.

Better collective är ett så kallat affiliate-bolag som via sina sajter slussar potentiella spelare vidare till renodlade spelsajter. När en användare registrerar sig som kund och sätter in pengar hos spelbolaget får Better collective betalt för att ha förmedlat kunden.

Bolaget startade redan i april 2004 men det var först fem år senare, när universitetsstudierna var avklarade, som verksamheten blev ett heltidsjobb för Jesper Søgaard och Christian Dam Rasmussen. Då anställde de också några studiekamrater och familjemedlemmar.

”Man kan alltid diskutera om det är bra eller dåligt att anställa någon du är vän med. Du sätter mycket på spel om det uppstår en konflikt och det inte funkar. Men människor har en tendens att fokusera för mycket på den biten, samtidigt får du en tillit och lojalitet från dag ett”, säger Jesper Søgaard i intervjun med Finans.

Och de två entreprenörernas anställningsfilosofi verkar onekligen varit framgångsrik. I tuff konkurrens med många andra aktörer på spelmarknaden har Better collective haft en stark och stadig tillväxt år efter år. Utan egentligen något riskkapital driver bolaget idag några av de populäraste sajterna inom sportspel och de två grundarna kontrollerar fortfarande bolaget ägarmässigt. Det senaste året har man köpt upp en rad mindre konkurrenter vilket bidrog till att omsättningen i fjol växte med över 50 procent till 270 miljoner kronor och rörelsevinsten före avskrivningar (ebitda) blev 110 miljoner kronor.

Nyligen säkrade också Better collective ett lån på 300 miljoner danska kronor – pengar som ska användas för att fortsätta tillväxtresan.

”Nu kan vi fortsätta vår förvärsdrivna tillväxt”, konstaterade Jesper Søgaard när nyheten om lånet aviserades.

Läs fler artiklar
LÄS MER