Seattle röstar för ny storbolagsskatt, Amazon tveksamma över framtiden

Breakit - Seattle röstar för ny storbolagsskatt, Amazon tveksamma över framtiden

Jeff Bezos, Amazons grundare. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Finwire / Breakit

Kommer alla jättar lämna Seattle nu?

Seattle har röstat för en ny skatt som tar sikte främst på de stora bolagen i staden, inklusive e-handelsjätten Amazon.

Med rösterna 9-0 till fördel för skatten kommer företag med en årsvinst på över 20 miljoner dollar från och med nästa år att beskattas med 250 dollar per år för varje anställd. Det skriver Seattle Times.

Det tidigare förslaget på 500 dollar i skatt per år lades ned efter hot om veto från stadens borgmästare.

Det som har lett till att skatten efterfrågats är Seattles problem med hemlösa. Enligt uppskattningar finns det över 11 600 hemlösa i staden och med pengarna från skatten vill man nu hitta en lösning till detta problem.

Amazon är dock kritiska till resonemanget och hävdar istället att staden spenderar alltför mycket. Genom en talesperson pekar man på att skatteintäkterna i Seattle med vida mått har överstigit den stigande befolkningsmängden i staden, och därmed handlar det alltså om att man inte har kostnaderna under kontroll.

Amazon hade tidigare stoppat byggandet av en ny kontorsbyggnad i Seattle med anledning av skattefrågan, men valt att återuppta den. Däremot sade företaget att man nu är mycket oroliga över framtiden efter den fientliga retoriken och inställningen mot stora företag i staden.

Förutom Amazon finns i Seattle även jättar som Starbucks och Nordstrom.


 

Läs fler artiklar
LÄS MER