Sök

Smart eye allierar sig med miljardbolaget Omnivision för att vinna biljättarnas hjärtan

Smart Eye

Ungefär så här kan Smart eyes system registrera blicken. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det svenska ögonstyrningsbolaget går ihop med amerikanska Omnivision om ny sensor.

Smart eye är det svenska bolaget som utvecklar ögonstyrningssystem för bilindustrin. Tanken är att tjänsten ska kunna användas för att se till att föraren är vaken och fokuserad på att styra bilen. Bolaget har utvecklat en mjukvara som blixtsnabbt beräknar var ögonen fokuserar och om det är rätt plats för föraren att titta. Mjukvaran paras sedan ihop med kameror från flera olika leverantörer innan de slutligen installeras i bilar.

Nu meddelar bolaget ett nytt samarbete med amerikanska Omnivision. Bolaget har drygt 20 procent av marknaden för kameror till bilar och värderades 2015 till närmare 2 miljarder dollar, när det köptes ut från börsen.

Med det nya samarbetet tar de två bolagen fram en gemensam lösning som fått betyget ASIL B.

“Det här innebär att sensorn är tillräckligt stabil för att räknas till den högsta säkerhetsnivån. Det här är inte bara en bekvämlighetsfunktion”, säger Martin Krantz, vd på Smarteye.

Samarbetet innebär inte några direkta pengar i kassan för Smart eye utan är snarare ett sätt att spänna musklerna inför upphandlingar med potentiella kunder.

“Det pågår väldigt många stora upphandlingar på flera kontinenter nu. Här visar vi vilken nivå vi kan leverera på”, säger han.

Smart eye är noterat på First North och omsatte 43 miljoner kronor förra året.

Läs mer