Döljer nattjobbet – "Så inte folk tycker man är helt sjuk i huvudet"

Backing minds
Döljer nattjobbet – "Så inte folk tycker man är helt sjuk i huvudet"

Susanne Najafi och Sara Wimmercranz har ett knep. Foto: Pressbild och Henrik Huldschiner.

Erik Wisterberg

Reporter

Backing Minds-grundarna har några av landets tyngsta investerare ombord.
Så gör de för att vara tillgängliga (nästan) dygnet runt.

Ni som läser Breakit regelbundet har säkert redan koll på Sara Wimmercranz och Susanne Najafi. De tröttnade på att riskkapitalet systematiskt diskriminerar kvinnor, människor med invandrarbakgrund och de som inte råkar bo i Stockholms innerstad.

Istället för att klaga från sidlinjen tog de saken i egna händer. 

2016 drog de igång Backing Minds, som har fått med sig blytunga investerare. En av de mer uppmärksammade investeringarna är Vivalla-bolaget Transfer Galaxy, ett slags Swish för överföringar till utlandet.

Nu publicerar Di Weekend en lång intervju med Sara Wimmercranz och Susanne Najafi, där de bland annat avslöjar hur de träffades. Det var på en av träffarna i det mytomspunna nätverket ”VD Grundarpoker” som de fann varandra.

Men det var ensamt vid pokerbordet till en början.

”Nästan inga andra tjejer var med när vi ­började. Jag kommer ihåg att jag var imponerad över hur grym Susanne var på poker. Hon är alltid med till slutet”, säger Sara Wimmercranz till Di Weekend.

Kinneviks Cristina Stenbeck, H&M:s vd Karl-Johan Persson och Collector Bank-grundaren Lena Apler är några av investerarna som gått in med pengar i Backing Minds fond.

I intervjun med Di Weekend berättar Sara Wimmercranz och Susanne Najafi hur de lyckas vara tillgängliga nästan dygnet runt för att svara på frågor och mejl från sina investerare.

Susanne Najafi har en speciell tid då hon finner ro – och tydligen arbetslust – jämte det intensiva samarbetet med Sara Wimmercranz.

”Vi har ett otroligt utbyte av varandra. Om vi går ut på en middag, slutar det alltid med att vi sitter i något hörn och pratar. Men jag har samtidigt ett jättestort behov av egentid och för mig är det på natten. Om jag skriver ett mejl vid fyra, fem-tiden, brukar jag tidsinställa dem till på morgonen så inte folk tycker man är helt sjuk i huvudet”, säger Susanne Najafi till Di Weekend.

”Och jag är jättepigg på morgonen! En av våra investerare brukar skoja om att det är perfekt – vi går ju att nå hela tiden”, säger Sara Wimmercranz.

Men samtidigt säger de att de båda är bra på att stänga av och bara vara med sina familjer.

"Jag tror att man hämtar bäst inspiration om det mentala utrymmet ibland fylls av något annat."

Läs Breakits långa helgintervju med Sara Wimmercranz här.

Läs fler artiklar
LÄS MER