Blocketutmanaren Citiboard säljer plattformen och lämnar Sverige

Citiboard Johansson & Winge e-handel
Blocketutmanaren Citiboard säljer plattformen och lämnar Sverige

Daniel Tidebrink. Foto: Pres

Caroline Englund

Reporter

Blocket-utmanaren Citiboard säljer sin plattform och lämnar Sverige – ska satsa på Nordafrika.

Citiboard kan liknas vid en loppmarknad på nätet och är en konkurrent till Blocket med mobilen i fokus.

De senaste åren har flera liknande aktörer dykt upp men Citiboard var nästan ensam utmanare till Schibsteds köp- och sälj-jätte när de lanserade 2013.

Bolaget har de senaste åren tagit in kapital, bland annat från Lendogrundaren Thomas Hjelm som också sitter i styrelsen.

Men det har varit svårt för Citiboard att få fart på affärerna. Bolaget har gått med förlust sedan de startade och 2017 hade det en omsättning på 1,5 miljoner kronor och ett resultat på minus 1,8 miljoner kronor.

Av årsredovisningen framgår att bolaget vill sälja sin svenska kundstock och istället satsa på den Nordafrikanska marknaden.

“Nya medarbetare anställdes som ganska snart styrdes mot att etablera verksamheten utomlands inledningsvis i Nordafrika,” skriver bolaget i sin beskrivning av verksamhetsåret 2017.

De skriver också att nästa steg är att hitta en köpare till bolagets kundstock.

Förra veckan stod det klart att Citiboard lyckats. Bolaget Johansson & Winge, som arbetar med lokala köp- och säljmarknader, köper alla Citiboards tillgångar men vill inte avslöja hur mycket de har betalat.

“Citiboard har en yngre målgrupp och är starka i större städer medans våra lokala torg är väldigt starka i små och medelstora städer. Vi har en lyckosam intäktsmodell på våra lokala torg genom försäljning av företagsannonser och kommer att arbeta på samma sätt med citiboard”, skriver bolagets vd Jonas Winge i ett mejl till Breakit.

Han skriver också att affären innebär att Johansson & Winge blir nästan dubbelt starka på kostnadsfri köp- och säljmarknad i Sverige och att de nu går från 1,2 till 2 miljoner användare. Själva plattformen kommer att uppdateras och integreras med bolagets andra säljtorg efter sommaren.

Johansson & Winge omsatte 2017 22 miljoner kronor och gjorde en vinst på cirka 5 miljoner kronor.

Breakit söker även Daniel Tidebrink, medgrundare och vd för Citiboard, för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER