Sök

Facebook tillsätter ett team som ska arbeta med blockchain

Meta

Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hur ska Facebook använda tekniken?

Facebook har tillsatt ett team som ska undersöka hur plattformen bäst kan dra nytta av blockchain, skriver CNBC.

Blockchain är den underliggande tekniken bakom kryptovalutor. 

Det rör sig inledningsvis om en mindre grupp som ska jobba med detta – men de tunga namnen visar att det är en seriös satsning från Facebooks sida.

Det är David Marcus, som tidigare bossat över chatt-appen Messenger, som ska leda det team som ska undersöka möjligheterna med blockchain. Han har även en bakgrund som vd för betaljätten Paypal och sitter i styrelsen för Coinbase.

Till sin hjälp uppges han bland annat ha toppchefer från Instagram.

Initiativet kommer efter att Mark Zuckerberg i januari flaggade för att han är intresserad av att undersöka de positiva och negativa effekterna med kryptovalutor.

"Jag är intresserad av att gräva djupare och studera både de positiva och negativa aspekterna med teknologierna och hur vi bäst kan använda dem i våra tjänster”, sa Mark Zuckerberg.

Kryptovalutor skulle kunna komma att bli en viktig spelpjäs framöver och hjälpa Facebook att ta upp kampen med de kinesiska tech-konkurrenterna.

CNBC konstaterar att blockchain, med mängder av information spridd över ett nätverk av datorer, är centraliserade Facebooks raka motsats och kan utgöra ett hot mot sociala mediejätten.

”Tänk dig ett framtida nätverk där vi alla samlas, chattar och köper saker, som inte ägs av Facebook, Google eller Amazon. Det är vad många ser i blockchain”, skriver CNBC.

Spencer Bogart, partner vid riskkapitalbolaget Blockchain Capital, menar dock att blockchain inte utgör något större hot mot Facebook i dagsläget.

"Kan det bli det? I det långa loppet, ja. Det är därför de vill vara smarta och engagerade", säger Spencer Bogart.

Läs mer