Domen överklagades – nu väntar ny rättegång för Ola Rollén

Hexagon
Domen överklagades – nu väntar ny rättegång för Ola Rollén

Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Finwire / Breakit

Historien är inte över.

I januari friades Ola Rollén från misstankarna om insiderbrott i Oslo Tingsrett.

Bakgrunden till åtalet var misstanken om att han gjort sig skyldig till insiderbrott i samband med ett aktieköp i Fingerprint-konkurrenten Next Biometrics under 2015.

Den norska åklagarmyndigheten flaggade redan då för att domen skulle kunna komma att överklagas, vilket och skedde någon vecka senare.

Nu har den norska appellationsdomstolen meddelat att de medger Økokrims, den norska ekobrottsmyndighetens,  överklagande av den frikännande domen mot Ola Rollén, skriver Hexagon i ett pressmeddelande. 

Det innebär att målet prövas på nytt i en högre instans. 

Gun Nilsson är Hexagons styrelseordförande.

"Jag talar å styrelsens vägnar och alla som stöttat Ola genom denna påfrestande tid, att vi står enade med honom. Beslutet förändrar ingenting; Ola kommer att fortsätta som Hexagons vd och koncernchef med styrelsens fulla stöd," säger Gun Nilsson.

Christian B. Hjort, Ola Rolléns advokat, kallar överklagan för "grundlös". 

"Beslutet kommer dock inte som någon överraskning då statistik visar på att 100 procent av Økokrims överklagande av insiderrelaterade fall, medges”, säger Christian B. Hjort. 

Han uttalar sig även till Svenska Dagbladet;

"Vi är helt övertygade att Ola Rollén kommer att bli frikänd även i lagmansretten", säger Christian B. Hjort. 

Åklagaren Marianne Bender förklarar för SvD att myndigheten är oeniga i hur rätten bedömde bevisen och de juridiska frågorna. 

Dagens industri skriver att rättegången inte lär ske förrän efter nyår. Domstolens schema ska vara fulltecknat fram till hösten och Christian B Hjort uppges även han vara fulltecknad resten av året.

Läs fler artiklar
LÄS MER