Svenska Pomegranate satsar allt på Iran – trots Trumps sanktioner

Pomegranate Iran
Svenska Pomegranate satsar allt på Iran – trots Trumps sanktioner

Florian Hellmich räds inte Donald Trumps beslut. Foto: TT samt Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalbolaget räds inte Donald Trumps stundande sanktioner mot Iran. Det kan till och med vara bra för bolaget, hävdar vd:n Florian Hellmich.

Pomegranate är det svenska riskkapitalbolaget som valt att lägga sitt fokus helt och hållet på Iran. De senaste åren har bolaget investerat i en rad snabbväxande startups i landet och redan inom tre år väntar sig bolaget ha avlat tre till fem så kallade enhörningar – bolag med värdering på över 1 miljard dollar. Bakom Pomegranate står bland annat Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander och Per Brilioth, vd på Vostok new ventures.

På tisdagen drog USA:s president Donald Trump sig ur det stora kärnenergiavtalet med Iran. Det kommer innebära nya sanktioner mot Iran och ett potentiellt hot mot Pomegranates affärsmodell.

“Det var ganska väntat egentligen. USA har betett sig som att de inte är en del av avtalet ändå den senaste tiden”, säger Florian Hellmich, vd på Pomegranate.

Hur kommer det här beslutet påverka er?

“Det återstår fortfarande att se, vi måste sätta oss ned och titta på situationen. Vi har mycket kontanter här, så vi sitter bekvämt än så länge. Vi började verka här redan innan sanktionerna ursprungligen lyftes så vi vet hur vi hanterar det”, säger han.

Florian Hellmich lyfter fram att techbranschen i Iran fortsätter växa, och då särskilt e-handeln. Där har Pomegranate också sin största investering genom Digikala – en iransk motsvarighet till e-handelsgiganten Amazon.

Eftersom Pomegranate redan etablerat sig på den iranska marknaden menar Florian Hellmich alltså att bolaget inte drabbas så hårt av sanktionerna. Det kan till och med vara bra för bolaget.

“Det blir svårare för andra aktörer att ge sig in på den här marknaden, samtidigt som den växer. Vi ser generellt i länder som har en relativt isolerad ekonomi att den rör sig mer online”, säger han.

Är du inte alls orolig för utvecklingen?

"Jo, men att ha en viss oro för verksamheten är positivt, det här är ju också en del av investeringssituationen generellt", säger Florian Hellmich.

Pomegranate-aktien handlas hos mäklarfirman Pareto securities och på onsdagmorgonen låg kursen på 16 euro. Det är en nedgång med 33 procent på ett halvår.

Läs fler artiklar
LÄS MER