De lämnar Autolivs styrelse – tar klivet över till Veoneer

AutolivVeoneerSjälvkörande bilar

Autolivs egenutvecklade självkörande bil. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Bilsäkerhetsbolaget rycker tre personer ur den egna styrelsen till dotterbolaget Veoneer.

Under tredje kvartalet i år väntas Veoneer börsnoteras parallellt i New York och Stockholm. Veoneer är Autolivs avknoppning med fokus på självkörande bilar och så kallad aktiv säkerhet – det vill säga teknologi som exempelvis nödbromssystem och filhållningsassistans.

Nu meddelar Autoliv att man släpper iväg Robert W. Alspaugh, Kazuhiko Sakamoto, och Wolfgang Ziebart från den egna styrelsen. De tre kommer istället att utgöra den nya avknoppningens styrelse tillsammans med Jan Carlson, vd på Veoneer, och James M. Ringler.

De två senare kommer sitta kvar i Autolivs styrelse även efter avknoppningen.

Veoneer är en riktig storsatsning för det svenska bolaget och har tillgång till upp mot 10 miljarder kronor i finansiering från Autoliv för att driva upp den nya verksamheten.

“Vi ska kunna genomföra vår affärsplan utan att behöva ta in ny finansiering. Ska man genomföra större förvärv eller sammanslagningar får man kanske hitta finansiering på annat håll”, sade Jan Carlson, i en tidigare intervju med Breakit.

Torsdag 17 maj gästar han dessutom Breakit och Carnegies event i Stockholm, för att berätta om varför han kommer klå Google i självkörande-racet och sin syn på framtiden för transportbranschen. Missa inte det – det är helt gratis!

Läs mer