Sök

Svenska bankernas bolånemarginal har sjunkit tillbaka från rekordhög nivå

Finansinspektionen vill ändra på reglerna. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Ligger ändå kvar på historisk hög nivå.

De svenska bankernas bruttomarginal på bolån minskade med 7 punkter i första kvartalet 2018, enligt Finansinspektionen.

Marginalen sjönk till 1,64 procent från 1,71 procent vid utgången av det fjärde kvartalet - vilket var den högsta nivå som uppmätts under den period sedan 2002 som FI har beräknat marginalen.

"Trots nedgången under de första kvartalet fortsätter bruttomarginalen att vara på en historiskt hög nivå", konstaterar myndigheten.

"Under det första kvartalet 2018 var nivån för utlåningsräntor på nya bolån i det närmaste oförändrad. Bankernas finansieringskostnad för bolån ökade. En ökad finansieringskostnad förklaras av att den del av finansieringen som utgörs av marknadsfinansiering blev dyrare på såväl korta som långa löptider. Med oförändrade utlåningsräntor minskade bruttomarginalen genom högre finansieringskostnader", uppger FI.

Den höga marginalen på bolån visar enligt myndigheten att det finns ett förhandlingsutrymme för konsumenter, samtidigt som banker kan behålla en god lönsamhet på bolån.

"Det är därför viktigt att konsumenter kontaktar olika banker och förhandlar för att sänka sina räntekostnader. Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle detta sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk".

Läs mer