Första fällande svenska domen mot Uber - ”Svarttaxiverksamhet”

Första fällande svenska domen mot Uber - ”Svarttaxiverksamhet”

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Uber-förare fastnade i poliskontroll. Döms till dagsböter.

Det är tidningen Transportarbetarens sajt Transport.se som berättar om fallet som kan få stora följder för taxitjänsten Ubers svenska verksamhet. 

Den dömda föraren, en 24 år gammal man, använde sig av Uberpop som Uber själva kallar för en samåkningstjänst men som kritikerna menar är en förtäckt svarttaxi-tjänst. De senare tycks nu få vatten på sin kvarn.

I domen från Stockholms tingsrätt slås nämligen fast att föraren bedrivit taxitrafik. 

24-åringen hävdade att han tog upp medpassagerare för att ”minska sina egna kostnader” eftersom han tänkt köra samma sträcka ändå. I tingsrättsdomen framkommer att 24-åringen haft körningar minst tre, fyra gånger under två dagar. Domstolen menar att 24-åringen bedrivit taxitrafik utan tillstånd och utan taxiförarlegitimation. Därför dömdes mannen den 3 september till 50 dagsböter för ”olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen”.

Anders Berge, chefsjurist på Svenska Taxiförbundet, välkomnar domen och hävdar att mycket talar för att Uberpop handlar om ”rejält uppskalad svarttaxiverksamhet”, skriver Transport.

”Då borde straffvärdet vara högt inte bara för förarna utan också för den som ligger bakom arrangemanget. Därför förvånar det mig att den här föraren bara fick 50 dagsböter. Föraren riskerar även att bli skönstaxerad och rejält skuldsatt för lång tid framöver”, säger Anders Berge till sajten.

Läs fler artiklar
LÄS MER