Kanadensiska Namaste köper Findify – Hampus Jakobsson cashar in

e-handel
Kanadensiska Namaste köper Findify – Hampus Jakobsson cashar in

Hampus Jakobsson, affärsängel och grundare av TAT. Foto: Sara Lindmark samt Istockphoto.

Jonas de Lange

Reporter

"Namaste ser detta som en unik möjlighet att erbjuda patienter en ännu mer personaliserad upplevelse”, skriver kanadensarna i ett pressmeddelande.

Findify är ett svenskt AI-bolag som arbetar med att förbättra personaliseringen inom e-handel. I korta drag jobbar de med att göra den där sökrutan som finns på de flesta sajter (hos oss på Breakit uppe till höger) mycket bättre.

På fredagen står det klart att bolaget nu blir en del av den snabbväxande cannabisbranschen på den amerikanska kontinenten.

Findify köps nämligen upp av kanadensiska Namaste för 12 miljoner dollar – motsvarande ungefär 100 miljoner kronor. Namaste är noterat på Torontobörsen. 2 miljoner dollar betalas kontant och resten av betalningen sker i Namaste-aktier.

“Förvärvet ger ett enormt värde till bolaget när det gäller applikationer kopplade till e-handeln av medicinsk cannabis. Namaste ser detta som en unik möjlighet att erbjuda patienter en ännu mer personaliserad upplevelse”, skriver det kanadensiska bolaget i ett pressmeddelande.

Findify grundades av paret Jaclyne Clarke och Meni Morim. Meni Morim är tidigare produktansvarig på den digitala banken Klarna.

En av personerna som investerat i Findify sedan tidigare är Malmö-profilen Hampus Jakobsson. Han är bland annat grundare av mjukvarubolaget TAT och har som affärsängel investerat i 85 olika startups.

"Jag jobbar alltid för entreprenören. När de ville sälja backade jag de helt och hållet i det. Meni har gjort ett fantastiskt jobb med bolaget och den här affären", säger Hampus Jakobsson och fortsätter:

"Det var en ganska otippad affär från början men Findify har en bra produkt och grym kompetens på maskininlärning. Namaste köpte inte bara produkten utan även kompetensen."

Förra året omsatte det svenska bolaget 4,44 miljoner kronor och under första kvartalet 2018 landade omsättningen på 1,75 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER