Sök

Grönt ljus för självkörande danskar i Sverige – Amobility inleder tester i Göteborg

AmobilitySjälvkörande bilar

Teamet bakom Amobility. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Danska Amobility får tillstånd att testköra sina bussar på allmän väg kring Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

I januari i år rullade självkörande bussar för första gången på allmän väg i Sverige. Då handlade det om bussbolaget Nobina som satt upp en busslinje utan förare på en kort sträcka i Kista.

Nu står det klart att ytterligare ett företag fått grönt ljus för ett liknande test. Det handlar om danska Amobility som kommer att transportera personer mellan institutioner på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

“Det känns fantastiskt. Det här är en riktig månlandning för oss som operatör”, säger Anne Rosa Simonsen, kommunikationschef på Amobility.

När Breakit talar med henne följer hon själv med på bolagets första åktur i Göteborg. Till en början kommer Amobilitys buss att gå i 20 kilometer i timmen på en 1,2 kilometer lång sträcka med tre hållplatser.

Tanken är att börja försiktigt för att sedan utöka testerna till Lindholmen i Göteborg där bland annat Volvo och Autolivs samriskbolag för självkörandeteknik, Zenuity, utvecklar sin mjukvara.

“På längre sikt vill vi ha ett permanent tillstånd och sedan bygga en on-demand-tjänst så man kan trycka på en knapp i mobilen och få en buss skickad till sig. Vi börjar med en kortare rutt så folk vänjer sig vid tekniken”, säger Anne Rosa Simonsen.

Varför valde ni Sverige för testerna?

“Det är egentligen lite av en slump att vi börjar i Sverige. Vi har sökt tillstånd i Danmark också och räknar med att vara igång där inom några månader. Jag tror att det gick lite fortare i Sverige eftersom man redan gett ut ett tillstånd i Stockholm, så man vet vad man ska leta efter”, säger Anne Rosa Simonsen.

Läs mer