Fick in 2,8 miljarder kronor på en timme - Schibsted gör nyemission

Schibstedt

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den norska mediejätten fick in nya pengar på mindre än en timme från investerarna.

Halv fem på onsdagseftermiddagen gick Schibsted, via sina finansiella rådgivare SEB och Goldman Sachs, ut till en rad större institutionella investerare med ett erbjudande att delta i nyemissionen.

Källor till Breakit uppger att det sedan bara tog knappt en timme innan hela nyemissionen övertecknats. Det  innebär att den norska mediekoncernen nu kommer att få in drygt 2,8 miljarder kronor i nytt kapital.

Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet och Blocket i Sverige, ger ut maximalt 10,8 miljoner B-aktier. Det motsvarar hela 5 procent av det nuvarande kapitalet.

Pengarna ska bland annat användas till att köpa bolag som är aktiva inom det område som Schibsted benämner Online classifields. I praktiken handlar det om radannonssajter som Blocket. Vidare kommer Schibsted att finansiera sitt planerade köp av den svenska bostadssajten Hemnet. Schibsted har laggt ett bud på 1,5 miljader kronor men flera av de gamla ägarna stretar fortfarande emot. 

En del av kapitalet ska också gå till att minska Schibsteds skuldsättning, säger företrädare för den norska koncernen till ekonomisajten Dagens Näringsliv.  

Läs mer