Han gav Northvolt en halv miljard – nu finns det mer att hämta

Northvolt EU EU-kommissionen
Han gav Northvolt en halv miljard – nu finns det mer att hämta

Maros Sefcovic, vice-ordförande för EU-kommissionen. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Maroš Šefčovič, vice ordförande för EU-kommissionen flaggar för att unionen kan satsa ännu mer på det svenska batteriprojektet.

I veckan nådde det svenska techbolaget Northvolt en stor milstolpe. Bolaget tog det första spadtaget för sitt gigantiska batteriprojekt. På presskonferensen i Västerås – där den första testanläggningen nu börjar byggas – deltog bland annat Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Maroš Šefčovič, vice ordförande för EU-kommissionen och ansvarig för energifrågor.

Northvolt har sedan tidigare fått över en halv miljard kronor i EU-lån för att bygga testfabriken. I en intervju med Svenska dagbladet flaggar nu Maroš Šefčovič för att det kan bli mer.

“Jag är säker att Northvolt kommer att vara en stark kandidat för framtida investeringar. Men såklart måste de också ha privata finansiärer. EIB går bara in i projekt som är kommersiellt hållbara.”

Mer pengar kommer helt klart att behövas till Northvolt. Hittills har bolaget fått in drygt 1 miljard kronor för att bygga testanläggningen i Västerås. Sedan väntar hela den stora fabriken i Skellefteå, med en beräknad nota på 40 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER