Affärsängeln döms till böter: ”Visste inte att det var ett brott”

RedovisningAktiebolagslagenÅrsredovisningar

Investeraren hade inte koll på lagen. Foto: Istock samt TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Han är aktiv både som investerare och bolagsgrundare.
Nu döms 46-åringen till dagsböter.


Mannen har de senaste åren gjort investeringar i ett flertal svenska startups och driver ett eget investeringsbolag. Han har också grundat en egen startup.

Men den 46-årige mannen har inte haft koll på bokföringen, och struntat i att lämna in en årsredovisning för sitt investeringsbolag.

Det är ett brott, som kan ge fängelse i en månad. 46-åringen döms nu för bokföringsbrott, efter att ha erkänt sitt slarv.

Själv hävdar mannen att han inte fått någon information av sin redovisningsbyrå om vilka konsekvenser det kunde få att inte inkomma med en årsredovisning i tid.

”Han kände t.ex. inte till att det kunde utgöra ett brott”, står det i domen.

46-åringen har därför argumenterat för att brottet skulle bedömas som ringa, och förklarat sitt misstag med att han gick igenom en tuff tid privat samtidigt som han jobbade mycket.

Det köpte dock inte tingsrätten, som dömer honom för bokföringsbrott av normalgraden. Rätten motiverar domen med att mannen sannolikt känt till skyldigheten att lämna årsredovisning.

”Att han varit upptagen med annat eller har haft ont om tid förtar inte det förhållandet att han därmed uppsåtligen har åsidosatt bokföringsskyldigheten”, skriver tingsrätten i domen.

Straffvärdet för brottet motsvarar en månads fängelse. Efter som det saknas anledning att tro att 46-åringen kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet kunde tingsrätten dock döma mannen till en villkorlig dom, samt dagsböter på sammanlagt 20.000 kronor.

Åklagaren hade även yrkat på en företagsbot, på 50.000 kronor, riktad mot mannens investeringsbolag.Det ogillades dock av tingsrätten.

En glad nyhet är att alla svenska företagare numera kan lämna in sin årsredovisning digitalt. I den här guiden kan du läsa mer om vad begreppen i årsredovisningen egentligen betyder.

Läs mer