Sök

Wallenbergs AI-stjärna: Sverige har hamnat på efterkälken

Wallenbergsstiftelsen

Danica Kragic Jensfelt. Foto: Linus Sundahl-Djerf/Svd/TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

KTH-professorn Danica Kragic Jensfelt vill att regeringen satsar mer på artificiell intelligens. Samtidigt förstår hon folks rädsla för smarta datorer.

Under kommande tio år planerar Wallenbergstiftelsen att investera 2,6 miljarder för att bygga upp Sveriges rykte och ställning inom bland annat artificiell intelligens, AI. En av de två som leder AI-projektet är Danica Kragic Jensfelt, som är professor i datalogi vid KTH.

I en intervju med Svd Näringsliv berättar hon att stiftelsen ska rekrytera topprankade forskare från hela världen till sex universitet och högskolor i Sverige. Och hon är kritisk till att Sverige inte satsar mer på AI.

“Jag fattar faktiskt inte varför regeringen är så långsam. Utvecklingen går blixtsnabbt. Sverige är på efterkälken när det gäller artificiell intelligens. Jag är jättekritisk till det”, säger hon till Svd och fortsätter:

“Nu satsar Wallenberg och det är bra. Men ett land ska inte behöva vara beroende av privata investerare när det gäller ett sådant här viktigt området.

Tesla-grundaren Elon Musk har målat upp smarta datorer som ett hot mot mänskligheten. Datorerna kommer enligt honom att bli mer intelligenta än människorna och hota alla jobb som görs av människor. 

Danica Kragic Jensfelt erkänner att han har en poäng.

“Jag kan också bli rädd. Elon Musk har ju en poäng för sin rädsla för AI”.

Samtidigt försvarar hon sitt forskningsområde.

“Hur skulle han ha lyckats bygga sitt imperium utan AI? Det hade inte gått. Det finns alltså flera bilder av artificiell intelligens”.

Läs mer