Sök

Tidigare Bonnier-chefen Gunilla Herlitz: “Min roll är att trycka på gaspedalen”

Miltton labs

Gunilla Herlitz. Foto: Press

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Gunilla Herlitz är ny vd och delägare i det digitala kommunikationsföretaget Miltton labs.

Gunilla Herlitz var tidigare vd för Bonnier News, där DN, Di, Expressen och Sydsvenska dagbladet ingår. En roll som hon lämnade i juni 2016.

För några veckor sedan blev det officiellt att hon är tillbaka i en ny roll, nämligen som vd för digitalbyrån Miltton labs. Hennes erfarenheter av mediebranschen och digital transformation ska få bolaget att växa.

“Jag går ju in i ett bolag som har vuxit och som nu gör vinst, men min roll är att trycka på gaspedalen vad gäller både rekrytering och möjliga förvärv. Det passar mig väldigt bra”, säger hon till Resumé.

Miltton labs lanserades som ett “Uber för kommunikatörer” 2015. Planen var att ta fram digitala produkter och tjänster för dagens och morgondagens kommunikatörer.

“Miltton labs styrka är ju den digitala spetsen, men det kanske inte blev den Uber-plattform som visionen och grundarna indikerade. Nu är Miltton labs vision snarare att driva digital transformation på nya sätt som inte bara handlar om kommunikation. Här känner jag att jag verkligen kan bidra, säger Gunilla Herlitz.

Någon tydlig plan har hon inte, men finansiella muskler är inget som saknas. De finns hos moderbolaget i Helsingfors, som enligt Resumé omsatte 235 miljoner i det senaste bokslutet.

När det kommer till hennes forna arbetsplats, Bonnier news, ser hon samma utmaningar som för andra medieföretag. Sjunkande annonsintäkter och fallande upplagor i kombination med fasta kostnader för tryck och distribution.

Hon påpekar att en svårighet är att tidningskonkurrenterna är beroende av varandra genom att de delar på distributionskostnader och det finns även en samverkan när det kommer till tryckkostnader.

Något som hon tror kommer att leda till en konsolidering.

“Men de flesta medieägare är familjer, stiftelser eller organisationer med politiska syften. Man drivs mycket av känslor och passion. Man älskar sina tidningar och varumärken. Det är därför vi inte sett fler strukturaffärer. Det finns väldigt mycket känslor hos ägarna. Och detta gäller i hela världen”, säger hon.

Läs mer