Byggjätten Skanskas nya satsning – ska bygga säkrare med hjälp av VR

Skanska
Byggjätten Skanskas nya satsning – ska bygga säkrare med hjälp av VR

Katarina Gospic. Foto: Pontus Lundahl / TT

Towe Boström

Reporter

Skanska satsar på VR-klassrum för att utbilda de anställda om hälsa.

Skanska står i startgroparna för en ny satsning där medarbetarna ska utbildas i hälsofrågor – i ett VR-klassrum. 

Byggjätten har tagit hjälp av företaget Brainbowlab, som drivs av hjärnforskaren Katarina Gospic.

Katarina Gospic arbetar bland annat med att hjälpa personal att förstår hur hjärnan fungerar.

Målet – att implementera hjärnforskning i det svenska näringslivet.

”Syftet är att främja hälsa, välmående och prestation. Om vi förstår hjärnan kan vi må och prestera bättre”, säger Katarina Gospic.

När anställda mår dåligt och är ofokuserade drabbas både individen och företaget. För ett företag som Skanska, som verkar inom byggbranschen, kan misstag få ödesdigra konsekvenser.

Om tre veckor påbörjas ett pilotprojekt och målsättningen är att alla Skanska-medarbetare ska ha tillgång till VR-klassrummet i framtiden.

Genom glasögonen ska de få kliva in i en virtuell värld och bland annat lyssna på föreläsningar av Katarina Gospic. Frågor som stress, sömn och vikten av närhet till natur är ämnen som kommer att behandlas. 

Eva-Lena Carlen Johansson, ansvarig för Skanskas hållbarhetsprogram, konstaterar att digitaliseringen ställer nya krav på arbetsgivare.

”Oavsett vad vi arbetar med lever vi i ett samhälle med ett annat flöde av information som pockar på uppmärksamheten. Vi behöver utforska hur det påverkar oss och lära oss att förhålla oss till förutsättningarna i dagens samhälle och arbetsliv”, säger Eva-Lena Carlen Johansson.

Läs fler artiklar
LÄS MER