Sök

Harald Mix' CTEK köpte just 22.000 laddstolpar i Norden: “Industriell matchning”

CTEKChargestormElbilar

Jon Lind, vd på CTEK.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Dalarnas hetaste batteribolag köper Norrköpingsstartup.

CTEK är något av en doldis på den svenska techscenen. Med sin bas i Vikmanshyttan i Dalarna, har bolaget sedan starten 1997 växt till en omsättning på drygt en halv miljard på att kränga laddare till alla möjliga slags batterier, som startbatterier till bilar eller båtbatterier.

Nu har bolaget beslutat sig för att ge sig in i en ny, stekhet nisch – elbilar.

På torsdag morgon tillkännagav bolaget förvärvet av Norrköpingsstartupen Chargestorm. Chargestorm är Skandinaviens ledande leverantör av laddstolpar till elfordon och har i dagsläget ungefär 22.000 laddstolpar utplacerade i regionen. Bolaget utvecklar själva stolparna och tillhörande mjukvara som används för att hålla koll på dem så att de alltid fungerar.

“Vi såg en perfekt industriell matchning här. Chargestorm är ett av de äldsta bolagen i sin nisch medan vi har global närvaro och storskalig produktion. Genom att slå ihop verksamheterna får vi en väldigt kraftfull enhet”, säger Jon Lind, vd för CTEK.

Hans bolag köper i affären 100 procent av Chargestorm men hur stor köpeskillingen är eller om det handlar om köp genom aktier eller kontanta medel låter parterna vara osagt. Klart är  i alla fall att Chargestorm förra året omsatte ungefär 35 miljoner kronor förra året och har vuxit med svarta siffror sedan starten 2009.

“När de startade fanns det bara fem registrerade elbilar i Sverige. Det visar på deras entreprenörskap och hur rätt de har haft”, säger Jon Lind, som menar att nyförvärvet dessutom skapar värde för CTEK:s kärnverksamhet.

“De är väldigt starka på molnlösningar, uppkopplade enheter och utvecklingen inom IOT. Det är något vi behöver mer av som de kan stödja med”, säger han.

En intressant detalj i sammanhanget är att största ägare i CTEK är riskkapitalbolaget Altor. Altor grundades av finansprofilen Harald Mix som även gjort flera andra satsningar på elektrifiering, genom sitt eget holdingbolag Vargas. Genom Vargas har han investerat i bland annat gigantprojektet Northvolt och telekombatteribolaget Incell.

Läs mer