Sök

De svenska techtopparna: Nu måste optionsskatten förändras

Optioner

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Regeringen måste våga förändra skattesatsen för personaloptioner. Det kräver nu en rad namnkunniga svenska techentreprenörer.

Att det finns ett utbrett missnöje mot dagen skattesats på personaloptioner, som gör det möjligt för anställda att teckna aktier i ett bolag till ett fast pris i framtiden, är väl känt.

Men nu kommer ytterligare kritik mot dagens skattesatser. Den här gången från en hel drös svenska techentreprenörer.

I ett debattinlägg i Dagens industri uppmanas regeringen till att ”våga lägga fram ett förslag” som förändrar optionsskatten. Bakom debattinlägget står entreprenörer och riskkapitalister som Carl Waldekranz, vd och grundare Tictail, Dinesh Nayar, vd och grundare Fyndiq, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande Svenska Riskkapitalföreningen, Hans Otterling, partner på Northzone, Jacob De Geer, vd och grundare iZettle, Johan Attby, vd och grundare Fishbrain, Sebastian Knutsson, vd och grundare King samt Staffan Helgesson, partner på Creandum.

I dagsläget räknas personaloptioner som förvärvsarbete och kan således beskattas upp till 67 procent, vilket kan jämföras med den amerikanska skattesatsen på 15-20 procent.

”För en duktig utvecklare eller säljchef som sitter på en välbetald position är det svårt att lämna jobbet för en aldrig så charmig start-up med lägre lön och osäker framtid. Det är viktigt att komma ihåg att hälften av alla start-ups faktiskt läggs ner”, skriver debattörerna.

Regeringen utreder redan den svenska optionsupplägget och näringsministern Mikael Damberg har tidigare flaggat för en förändring.

”Utredaren och regeringen måste våga lägga fram ett förslag som gör oss konkurrenskraftiga i en värld där alla länder skruvar på sina företagsvillkor så att det blir så attraktiva som möjligt för att talanger och entreprenörer ska verka just där. Vi vill fortsätta utveckla företag i Sverige!”

Enligt debattörerna kommer lägre skattesatser göra det lättare för bolag att locka till sig internationella talanger och kapital. Det bidrar även till "en sund företagskultur där många anställda är en del av bolaget som ägare."

Läs mer