Sök

Johan Carlström: "Jag anser mig felaktigt åtalad och jag är inte dömd för någonting"

Johan Carlström Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Fingerprint Cards storägare Johan Carlström menar att åtalet mot honom inte utgör något hinder mot att han tar över ordförandeklubban i bolaget.

För tre år sedan avgick Johan Carlström som vd för Fingerprint i kölvattnet av misstankar om insiderbrott. Han arbetade kvar i bolaget med affärsutveckling fram till i oktober 2016 då han lämnade sin anställning och har sedan dess inte varit operativt aktiv i Fingerprint.

I dag stod det klart att Fingerprints tidigare vd och storägare Johan Carlström kan komma att ta över ordförandeklubban i bolaget.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt kommenterar han nu sitt nya jobb – och åtalet.

"Jag anser mig felaktigt åtalad och jag är inte dömd för någonting. Det finns ingen anledning till att jag inte skulle kunna sitta styrelsen. Vi har testat det här med flera jurister och det finns inget legalt hinder", säger han.

Han påpekar emellertid att han än så länge bara är nominerad av valberedningen inför årsstämman och konstaterar att det i slutändan är aktieägarna som bestämmer.

Ser du någon risk för att åtalet skrämmer vissa ägare?

"Inte bland de ägare jag talat med. Jag har fått tillräckligt mycket stöd av både större samt något mindre ägare. Vi får se hur stämningen blir på stämman, men jag tror och hoppas att det kommer att gå bra."

Han tar själv upp att Stockholmsbörsen skulle kunna ha några invändningar, men konstaterar samtidigt att Ola Rolléns satt som aktiv vd för det betydligt större börsbolaget Hexagon under hela rättegången mot honom.

"De har ju ett prejudikat redan där."

Rättegången mot Johan Carlström, där han åtalas för grovt insiderbrott, har skjutits upp flertalet gånger (av EBM) och bedöms nu hållas i november i år.

Efter den senaste tidens svaga utveckling i Fingerprint Cards vill han nu ta ett större aktivt ansvar.

"En del större ägare har kommit med propåer till mig och frågat om jag vill gå in och se till att vi får en annan utveckling framöver. De och jag, har inte varit nöjda med resultatutvecklingen och då måste vi göra förändringar i styrelsen. Jag hade inte tänkt kandidera från början, men nu är det som det är", säger han.

Vilka andra storägare har velat det?

"Tillräckligt många som kommer att stötta det, men de har valt att inte gå ut med det."

Han tror att det finns goda möjligheter till en vändning i Fingerprint Cards de kommande åren och som ordförande skulle Johan Carlström kunna tillföra en hel del eftersom han kan mycket om verksamheten, branschen och har kontakter i ekosystemet.

"Jag äger så pass mycket av det här bolaget och eftersom jag har byggt upp bolaget och denna nya industri känner jag att jag vill bidra med att få till en kursändring. Det kommer tyvärr inte gå på ett år utan det kanske tar en två, tre eller kanske till och med fyra år innan det blir väldigt bra igen."

Har den tidigare styrelsen gjort något fel?

"Gjort är gjort, jag vill inte kommentera det. Jag tycker att aktiekursen, som har gått ned 93 procent de senaste två åren, talar sitt tydliga språk. Det är dags att ta tag i det här nu, speciellt nu när vi står inför ett paradigmskifte när andra vågen inom biometri är på väg att sätta i gång med kort, bilar och internet of things. Då gäller det att det blir rätt."

Vill du se några ledningsförändringar?

"Nej, vi gör en stor styrelseförändring. Vi krymper styrelsen från åtta till sju och stoppar in totalt tre nya varav en ny ordförande. Det är tillräckligt just nu, sedan får vi utvärdera hur landet ligger."

Så, du vill inte byta ut vd i nuläget?

"Nej, absolut inte. Jag har fullt förtroende för Christian Fredrikson. Det tycker jag som utomstående betraktare. Nu när jag kommer att sitta i styrelsen får vi väl se."

Johan Carlström har som storägare i Fingerprint tidigare efterlyst en större, strategisk partner för bolaget.

Är det fortfarande aktuellt?

"I högsta grad. Om det finns någon industriell partner som är lämplig och är intresserad så är det något som jag kommer att titta på. Hittills är det ingen som har nappat på den inviten."

Tidigare har även olika intressenter varit i kontakt med Johan Carlström, men inga konkreta bud har lagts.

Har du fått några fler propåer?

"Inga i närtid. Det har funnits propåer tidigare, men de har hittills inte kunnat visa upp tillräckliga medel utanför Kina för att lägga ett bud", säger Johan Carlström.

Läs mer