Sök

Elsäkerhetsverket varnar för Wish – laddarna farliga att använda

Wish

Foto:

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Elsäkerhetsverket har hittat allvarliga brister i USB-laddare från Wish. Nu varnar myndigheten för riskerna att e-handla från okända säljare.

De så kallade ”Kinapaketen” har fått mycket uppmärksamhet under de senaste månaderna. Bakgrunden är att alla som köper prylar från länder utanför EU, exempelvis via plattformar som Wish och Ali express, ska betala in moms.

Det är de låga priserna som lockar människor till plattformarna – men det finns flera baksidor. Vi har tidigare rapporterat om att frakten är en miljöbov, arbetsvillkoren oklara och att prylarna kan vara rent av livsfarliga.

Nu går Elsäkerhetsverket, som regelbundet testar elektronikprodukter, ut med en varning efter att ha granskat USB-laddare från Wish. Myndigheten konstaterat att bristerna gör att de är farliga att använda.

Kim Reenaas är chef för produktavdelningen vid Elsäkerhetsverket.

"E-handeln fortsätter att öka och när det gäller just privatimport och handel med företag som inte går att identifiera eller kontakta, ökar risken för att det också finns brister hos produkterna", säger Kim Reenaas.

Av de tio laddare som testades visade samtliga allvarliga brister. Det handlar bland annat om brandfarligt material och avsaknad av isolationsavstånd.

Elsäkerhetsverket ger även råd kring hur du ska tänka när du e-handlar. De rekommenderar dig att kontrollera att produkten är märkt med information om tillverkare och uppgifter om säljaren.

”Finns det inget företag man kan kontakta ska man alltid avstå från köp, hur lockande det än är”, säger Kim Reenaas.

Elsäkerhetsverket uppger vidare att utredning kommer att fortsätta och att man ska se över vilka företag som går att nå. 

Läs mer