Sök

Niclas Molinder vill få tech-bolagen i Stockholm att rekrytera utanför storstaden

AuddlyRekryteringIT-jobb

Foto: Press / Istock

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Många företag söker sig utomlands för att rekrytera personal. Men talang och kompetens finns att hämta mycket närmare än så, enligt Auddly-grundaren Niclas Molinder.

Tech-bolagens konkurrens om kompetent personal i Stockholm är stenhård. Det märkte Niclas Molinder när Auddly – hans Max Martin-backade startup för musikrättigheter som nyligen landade ett avtal med Universal Music Publishing Group – tvingades att leta efter kompetent personal någon annanstans.

“Jag startade Auddly i Örebro, men sen flyttade vi till Stockholm och exponerades snabbt för det extremt överhettade rekryteringsklimatet. På Auddly gjorde vi som de flesta gör och sökte oss utomlands”, säger han.

Samtidigt började Niclas Molinder att engagera sig i företags-communityt Creative House i Örebro och insåg att det fanns mängder av kompetens utanför Stockholm – men fortfarande innanför landets gränser.

Han bestämde sig därför för att försöka lösa tech-bolagens rekryteringsbehov.

Genom att locka tech-bolag i Stockholm till en heldag i Örebro ska han nu se till att företagen hittar hungriga talanger, samtidigt som han slår ett slag för alla kompetenta örebroare i it-branschen.

“Målet har varit att få 10 till 20 bolag som kommer till rekryteringsdagen. Men vi stänger inte dörren för det här projektet efter den dagen, vi har tittat på att fortsätta med projektet”, säger han.

Projektet heter Create-IT Örebro och Niclas Molinder hoppas att det ska öka förståelsen om vilka möjligheter som finns utanför Stockholm.

“Jag tror att kompetensen utanför Stockholm är större än vi tror. Det finns så många små- eller enmansföretag som man aldrig har hört talas om och att det var så stort utbud här i Örebro det hade jag ingen aning om", säger han.

Bemötandet har däremot inte varit positivt från alla håll.

“Tyvärr så möter man en oförståelse för det här projektet från många företag. Man är fast i hur kompetensrekrytering går till och man följer de mönster som finns och inte fungerar”, säger han.

Läs mer