Facebook har avslöjat vilket innehåll som är tillåtet på plattformen

Facebook Facebook.com Sociala medier
Facebook har avslöjat vilket innehåll som är tillåtet på plattformen

Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Nam Y. Huh.

Tobias Blixt

Reporter

Anmäler du helt i onödan, eller får du alla dina bilder raderade? Nu berättar Facebook varför.

Facebook erbjuder alla användare möjligheten att anmäla material som de tycker är stötande. Innehåll som är våldsamt, pornografiskt eller helt enkelt inte är särskilt kul att se i sitt flöde.

Men hur ofta möts man inte av svaret:

“Vi har gått igenom profilen som du har anmält och den verkar inte specifikt bryta mot våra communityregler, men vi förstår att profilen eller något den delat ändå kan vara stötande för dig och andra.”

Så vad krävs egentligen för att ett inlägg eller en profil som du anmäler till Facebook ska försvinna från plattformen?

Det försöker Facebook att svara på när de nu har publicerat 25 sidor med regler för vad som gäller för sajten, något som rapporterats av Techcrunch.com.

Bland annat så listar Facebook nu exakt vad som räknas som stötande innehåll när de gör sin bedömning. Och kanske mer intressant, när de tillåter olika typer av stötande innehåll.

# Hatiskt innehåll

Tillåts av facebook när människor delar hatiskt innehåll för att skapa medvetenhet eller att uppmärksamma andra, om syftet är tydligt.

De skriver också att de: “Vi tillåter humor och social kritik relaterad till dessa ämnen.”

Det verkar alltså inte spela någon roll om skämten är roliga eller inte.

# Grova våldsskildringar

Även här finns det ett visst utrymme för att diskutera och publicera innehåll, så länge som det inte glorifierar våld eller hyllar lidande eller förnedring hos andra.

“Vi vet att människor värdesätter möjligheten att diskutera viktiga frågor som brott mot mänskliga rättigheter eller terrorism.”

# Nakenhet och sexuell aktivitet hos vuxna

Här skriver Facebook att policyn kring nakenhet har förändrats över tid och nu är anpassad till att acceptera olika former av protester och medvetenhetsökande innehåll.

“Vi begränsar till exempel vissa bilder av kvinnobröst som inkluderar bröstvårtan, men vi tillåter andra bilder, inklusive sådana som avbildar protesthandlingar, kvinnor som aktivt ammar samt foton på ärrvävnad efter mastektomi.”

# Grymt och okänsligt

Det är lite oklart vad som är grymt och okänsligt. Men guiden säger åt användaren att inte publicera innehåll på verkliga människor och driver med deras påstådda eller antydda skador, sjukdomar eller handikapp, död eller sexuell beröring.

För den som vill läsa själv finns det tydliga riktlinjer för vad som är okej och vad som inte accepteras på Facebook här.

Läs fler artiklar
LÄS MER