Sök

Volvo bättre än väntat

Volvo Cars

Martin Lundstedt vd och koncernchef Volvo. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Men det finns moln på den annars blåa himlen.

Verkstadsbolaget Volvo redovisar en omsättning som var högre än väntat under första kvartalet. Rörelseresultatet var bättre än väntat. 

Omsättningen uppgick till 89 143 miljoner kronor medan analytikerna hade väntat sig 86 327. 

Rörelseresultatet blev 8 297 miljoner kronor väntat rörelseresultat var 8 026. Rörelsemarginalen var 9,3 procent (8,9). 

Dessutom steg orderingången på anläggningsmaskiner och lastbilar.

Av rapporten framgår också att Volvo justerar upp prognosen för marknaden för tunga lastbilar i Nordamerika med 20 000 bilar till 300 000 i år. Prognosen för Europa om 310 000 bilar upprepas. Volvo höjer också prognosen för indiska marknaden med 20 000 till 275 000 tunga lastbilar. Prognosen för tunga lastbilar i Kina om 950 000 upprepas. 

Volvos ansträngda leverantörskedja, som tyngde lönsamheten inom Lastbilar under första kvartalet, väntas fortsätta att påverka den närmsta tiden.

"När vi blickar framåt så ser vi att den höga orderingången kommer att innebära att begränsningarna i leverantörskedjan och de kostnader som dessa medför kommer att bestå den närmaste tiden", skriver vd Martin Lundstedt i kvartalsrapporten.

Han tillägger att bolaget under kommande kvartal kommer att fortsätta att fokusera på att öka effektiviteten i hela värdekedjan.

Under första kvartalet sjönk rörelsemarginalen inom Lastbilar till 8,8 procent (9,6), vilket var lägre än analytikernas snittprognos om en marginal på 9,8 procent, enligt SME Direkt.

"De ökade volymerna hade en positiv påverkan, men lönsamheten drogs ned av omställningarna till nya lastbilar i Nordamerika och en fortsatt ansträngd situation i delar av leverantörskedjan", skriver Martin Lundstedt om lastbilsverksamheten.

Läs mer