Amazon-grundarens supervecka: Blev 65 miljarder(!) rikare

Breakit - Amazon-grundarens supervecka: Blev 65 miljarder(!) rikare

Jeff Bezos, grundare av Amazon. Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Grundaren kan skratta hela vägen till banken, men hur är det med de anställda?

Amazon är den amerikanska techgiganten som spås vända upp och ner på hela världens detaljhandel.

Den senaste veckan har bolagets aktie gått som en riktig raket på börsen.

Kursen har gått upp över 6 procent och bolagsvärdet är nu på över 6000 miljarder kronor. En av anledningarna till den kraftiga uppgången var att bolaget släppte nya siffror för sin premiumtjänst Amazon Prime. Bolaget passerade nyligen 100 miljoner prenumeranter på tjänsten, som bland annat ger möjlighet till leveranser samma dag och tillgång till både bolagets Netflix-konkurrent och Spotify-utmanare.

När det går bra för Amazon går det också bra för bolagets grundare Jeff Bezos. Han äger 16 procent av bolaget och under veckan har hans innehav i bolaget ökat i värde med hisnande 7,7 miljarder dollar, rapporterar tidnignen Forbes. Det motsvarar ungefär 65 miljarder kronor.

Samtidigt är det inte alla som får skörda frukterna av bolagets framgångar. När Prime-medlemmarna ökar kan Bloomberg också rapportera om medianlönen för en Amazon-anställd. Den ligger på drygt 28.000 dollar om året – motsvarande ungefär 240.000 kronor. Det innebär alltså att hälften av Amazons anställda tjänar mindre än 240.000 kronor om året, och hälften tjänar mer. För alla heltidsanställda i USA låg medianlönen 2016 på drygt 30.000 dollar om året. I Amazons medianlön ingår anställda i 50 olika länder och deltidsanställda.

Enligt Bloomberg visar bolagets medianlön tydligt hur lågteknologiskt Amazon är jämfört med techjättar som Facebook och Google. E-handelsgigantens avancerade logistiksystem och gigantiska digitala marknadsplats måste kompletteras med hundratusentals anställda på lager, i bolagets fysiska Whole foods-butiker och distributionscenter.

Läs fler artiklar
LÄS MER