Stockholmsbörsen lever fortfarande på reservserver efter brand

Finwire / Breakit

Nasdaqs börshandel inleds på sekundär-site även i nästa vecka.

Börsoperatören Nasdaq drabbades tidigare i veckan av en brandincident som orsakade stora tekniska problem för de nordiska börserna och dess medlemmar.

Incidenten på onsdagen skedde vid Nasdaqs primära datacenter i Upplands Väsby (site-a) norr om Stockholm och orsakade problem då brandlarmet och dess avancerade släckningsanordning av någon ännu okänd anledning löste ut med stora skador på den tekniska utrustningen som följd.

Att datorer och servrar går sönder när brandsläckningssystemet aktiveras var inte oväntat enligt Helsingforsbörsens vd Henrik Husman.

"Vi har varit medvetna om att släckningssystemet kan skada servrarna, men det är något som man måste acceptera. Systemet finns ju till för att släcka en brand så fort som möjligt", säger han i en kommentar till finska Yle.

När handeln på de nordiska börserna kom igång igen efter fem timmars totalstopp på onsdagen skedde det på Nasdaqbörsens sekundära site (site-b) och med fortsatta problem för en del medlemmar som hade svårigheter att konfigurera om sina system.

När börshandeln öppnar igen på måndag kommer den återigen att ske med medlemmarna kopplade till site-b men med site-a igång som backuplösning. Det skriver börschefen Lauri Rosendahl i en kommentar till Finwire på lördagen.

"Vi kör åtminstone början av nästa vecka på sekundär-site med den primära som backup."

Läs fler artiklar
LÄS MER