Sök

Trött på att bråka med Ikea? Här är roboten som löser bygget på 20 minuter

Ikea

Cornelius Poppe / NTB scanpix/SCANPIX.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Vad sägs om att låta en robot skruva ihop den där jobbiga stolen?

Har du också suttit på golvet och svettats, möjligen svurit något, över att du inte lyckas montera ihop dina Ikea-grejer?

Då kanske du kan pusta ut snart, det finns nämligen robotar som övar sina färdigheter på Ikea-grejer – och klarar det galant. 

The Verge rapporterar om en ny rapport författad av forskare från Nanyang Technological University i Singapore. I den förklarar forskarna hur de instruerat två robotarmar att skruva ihop stolen ”Stefan”.

Roboten använde sig av 3D-kameror för att hitta de individuella delarna – tillsammans med en sensor för att undvika att krossa stolen. Rörelserna baserar sig i sin tur på en algoritm. 

Hur lång tid det tog?

Runt 20 minuter. Kanske inte riktigt lika snabbt som en människa – men helt klart ett steg på vägen!

Det finns dock utrymme för förbättringar innan robotarna kan klara sig utan förprogrammerade 3D-bilder och bygginstruktioner. I rapporten skriver forskarna att fortsatta uppdateringar kan leda till att robotarna kan lista ut bygget själv genom att scanna manualen. 

Dr. Francisco Suárez-Ruiz, en av forskarna, menar att det här är ett steg framåt eftersom processen är mer komplex och autonom jämfört med tidigare liknande försök.

Om, eller när, robotarna tar över jobben återstår att se. 

”I framtiden föreställer vi oss att robotar som dessa kan hjälp till med tråkiga eller farliga uppgifter. Det finns så många industrier där de skulle vara användbara, som logistik och e-handel”, säger Suárez-Ruiz.

Robotens framfart har uppmärksammats av flera medier.

”En robot gör det omöjliga – monterar en Ikea-stol utan att få ett sammanbrott”, skriver Wired.

Läs mer