Sök

Amazon lanserar “Internet” – utmanar Google på Android

Amazonwebbläsare

Ett av Amazons lager. Foto: Rich Pedronchelli/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

E-handelsjätten lanserar en egen webbläsare på Android.

Amazon är ett av världens största företag och sopar banan med i princip varenda e-handlare i USA. Men bolaget har haft svårt att ta mark i mobilvärlden i konkurrens med Apple och Google. För tre år sedan lanserade bolaget exempelvis telefonen Fire phone som floppade rejält och slutade säljas redan ett år senare.

Nu har bolaget en ny satsning för att ta mark i mobilvärlden – och den här gången är det genom mjukvara.

Sajten The next web rapporterar nu att Amazon lanserat ett helt ny webbläsare för Android-telefoner. Det innebär att e-handelsjätten utmanar konkurrerande appar som Microsofts Edge, Google chrome och Firefox.

Den nya webbläsaren heter helt enkelt “Internet” och beskrivs av bolaget själv som snabb, liten och privat. “Liten” förefaller vara en högst rimlig beskrivning då appen endast kräver 3 MB lagringsutrymme, för jämförelse kräver konkurrenten Google Chrome för IOS 65 MB.

"Internet" lanseras först i Indien där Amazon nyligen även lanserat högtalaren Echo med sin tillhörande röststyrda assistent Alexa. Hur en gratis webbläsare passar in i strategin med Alexa är dock fortfarande oklart.

Läs mer