Sök

Misstänkt bitcoin-bandit smet från Island – nu jagas han i Sverige

Kryptovaluta

Mannen ska ha landat på Arlanda på tisdagsmorgonen. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Lämnade den öppna anstalten på Island och tog flyget till Sverige.

För en dryg månad sedan rullades affären upp. En liga med inbrottstjuvar misstänks ha stulit ett stort antal datorer med syfte att bryta den dyra och hajpade kryptovalutan bitcoin.

Brytningen av bitcoin kräver tung datorkraft och datorerna som inbrottstjuvarna ska ha stulit värderas till 27 miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Inbrottet har fått namnet "Den stora bitcoin-kuppen". Om tjuvarna skulle använda datorerna till att bryta bitcoin skulle värdet på stölden kunna öka kraftigt.

"Detta är en stöld i en skala vi aldrig sett förut, vilket gör att det verkar röra sig om omfattande organiserad brottslighet", sa Olafur Helgi Kjartansson vid den isländska polisen när kuppen blev känd i mars.

Elva personer har gripits misstänkta för inblandning i stölden, men nu har en av de gripna lyckats fly.

På tisdagsmorgonen klev han helt sonika ut från den öppna anstalten som han satt fängslad på och lyckades med hjälp av en falsk identitet ta sig ombord på ett flyg till Arlanda. Med på flyget ska också den isländske statsministern, Katrin Jakobsdottir, befunnit sig. Hon skulle till Stockholm för att träffa den indiske premiärministern Narendra Modi.

Svensk polis är informerad om att mannen uppges befinna sig i Sverige – men han har inte gripits.

"Svensk polis liksom övriga länder i Europa har fått information från Island om en man som varit frihetsberövad som rymt", säger Malin Näfver vid polisens Nationella operativa avdelningen, NOA till Aftonbladet.

Datorerna som stals har inte hittats ännu. Isländsk polis har bland annat sökt efter dem genom att undersöka olika delar av elnätet på jakt efter platser som kraftigt har ökat elanvändningen. 

Läs mer