Tycker du Postnords avgifter är höga? För staten är de en jackpott

Postnord E-handelspaket från Kina
Tycker du Postnords avgifter är höga? För staten är de en jackpott

Postnords avgifter kan bli statens verkliga kassako.

Caroline Englund

Reporter

14 kronor per paket. Så mycket har staten i snitt fått in per Kinapaket sedan 1 mars. Men ännu mer pengar har kommit in via Postnords avgifter.

Efter påtryckningar från bland annat Finansdepartementet kom Tullverket och Postnord i början av januari överens om att skapa ett system för att ta in moms på varor som beställs från länder utanför EU. Postnord fick i uppdrag att utforma systemet och att ansvara för genomförandet. De beslutade i samband med det att, förutom momsen, ta ut en avgift på 75 kronor per paket för att täcka hanteringskostnaden.

Sedan 1 mars, då hanteringen började, har cirka en miljon paket kommit till Postnords terminal utanför Örebro.

Ungefär 800.000 paket har hanterats och av dem har avgifter på hälften kommit in. 400.000 paket ska alltså skickas tillbaka och 200.000 paket är fortfarande under handläggning.

Staten har i snitt fått in 14 kronor per paket i moms på de paket där mottagaren har betalat. Men mer pengar har kommit in via Postnords avgift där 15 av de 75 kronorna som betalas in är moms och alltså går till staten.

Hittills har staten sammanlagt fått in cirka 5,6 miljoner från moms på paket och cirka 6 miljoner kronor från moms på Postnords avgifter. 

Läs fler artiklar
LÄS MER