Jane Waleruds satsar på Racefox – en personlig tränare till alla i telefonen

Racefox träning
Jane Waleruds satsar på Racefox – en personlig tränare till alla i telefonen

Jane Walerud. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

En av Sveriges tyngsta affärsänglar har en ny räv bakom örat.

För 15 år sedan sålde Jane Walerup och hennes medgrundare teknikbolaget Bluetail för 1,5 miljarder kronor. Sedan dess har hon varit en av Sveriges allra klarast lysande affärsänglar.

Hon var tidigt inne i succéer som Klarna och Lensway och 2016 startade hon också ett riskkapitalbolag tillsammans med dottern Caroline Walerud. Nu har hon en ny satsning som hon tror på.

Racefox (som ju betyder racerräv och är orsaken till ordvitsen i ingressen) är en app som fungerar som en personlig tränare.

"Det är en personlig AI-baserad coach i telefonen kan man säga" berättar hon i Businesspodden.

Träningsappen ger dig personlig feedback på din träning och ska helt tiden kunna ge dig små tips om hur du ska förbättra dig.

“Det kan handla om saker som att förlänga din steglängd eller att du måste öka tempot en viss sträcka."

Träningsappen var från början inriktad mot längdskidåkning men finns nu också mot löpare.

"Vi har sju års forskning och ett par patent i motionsanalys och har till slut kommit så långt att det faktiskt går att chatta med din personliga coach", säger Jane Walerud.

Chatten fungerar som så att du säger till din coach att du till exempel har ont i knät. Då återkommer den med tips på hur du ska göra för att bli av med smärtan och hur du ska kunna gå vidare. Den ska också kunna följa upp och ge alternativa träningssätt. 

"Vi har digitaliserat en sjukgymnast kan man säga."

Det går att prenumerera på appen i anslutning till att man tränar till ett specifikt lopp – eller bara träna för att bli starkare.

2016, som är det senaste året som det finns siffror på, omsatte bolaget 271.000 kronor och gjorde en förlust på 3,2 miljoner kronor.

Bolaget grundades 2014 av Magnus Jonsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER