Blocket-vd och Kinneviks tidigare stjärninvesterare startar eget ihop

MerroVostokMellanöstern

Uppe till höger, Henrik Persson, nere till höger, Pierre Siri. FOTO: Gunnar Lundmark / SvD / TT och Chris Schuepp on Flickr samt Kinnevik

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

De båda e-handelsveteranerna Pierre Siri och Henrik Persson backas upp med över 60 miljoner kronor från det svenska investmentbolaget Vostok.

Det är två riktiga tungviktare på den svenska techscenen som nu slår sina påsar ihop.

Pierre Siri var den som i praktiken tog annonsajten Blocket från ett källarföretag till ekonomisk succé.

Efter att ha sålt sin första startup, undersökningsföretaget Intelligence till amerikanska Jupiter för cirka 50 miljoner kronor, fick han år 2000 nys om en liten men snabbväxande radannonssajt - Blocket.

Pierre Siri köpte 35 procent av aktierna och blev Blockets vd. Några år senare köpte Aftonbladet majoriteten av Blocket (idag är Blocket en del av Schibsted) och Pierre Siri fotsatte som vd fram till 2006 innan han blev vd för Hitta.se. Idag bor Pierre Siri i Dubai.

Henrik Persson inledde sin karriär som aktieanalytiker och ekonomijournalist men rekryterades sedan till investmentbolaget Kinnevik. Där blev han efter några år ansvarig för uppbyggnaden av stora delar av Kinneviks e-handelsportfölj.

Styrelseordföranden Cristina Stenbeck var den som från ägarhåll drev igenom strategiskiftet mot e-handeln i sfären men Henrik Persson var utan tvekan en av de viktigaste personerna bakom själva genomförandet.

Bland annat var han aktiv i Kinneviks extremt framgångsrika investering i den ryska Blocket-kopian Avito, idag värderad till mellan 5 miljarder och 10 miljarder kronor.

Och nu har alltså Henrik Persson och Pierrs Siri gått ihop för att tillsammans försöka bygga upp nya miljardföretag. Planen är att via investeringsplattformen Merro göra investeringar i digitala marknadsplatser i länder i Mellanöstern och Nordafrika.

För bara några veckor sedan kom också börsnoterade investmentbolaget Vostok med i projektet. Vostok kommer att i ett första skede investera drygt 60 miljoner kronor, motsvarande 7,5 miljoner dollar.

“Vi tror jättemycket på Pierre och Henrik som entreprenörer och konkurrensen i regionen är mycket mindre på grund av den politiska osäkerheten”, säger Vostoks vd Per Brilioth.

Själva vill vare sig Pierre Siri eller Henrik Persson uttala sig.

“Jag har inte så mycket att säga. Det är Per (Brilioth) som är publik och han kan det här bra så han får sköta snacket”, skriver Henrik Persson i ett mail.

De två entreprenörerna har ytterligare en kompanjon vid sin sida - Michael Lahyani, vd och grundare för den största portalen för fastighetsannonser i Mellanöstern och Nordafrika (MENA).

Merro har hittills gjort tre investeringar, alla i radannonsbolag med fokus på MENA-regionen. Per Brilioth vill dock inte berätta vilka företag det gäller. En spekulation skulle kunna vara att Merro gjort något tillsammans med en annan stor svensk aktör i regionen, nämligen Saltside.

Kinnevik och ytterligare en handfull investerare har tidigare investerat åtskilliga hundratals miljoner i Saltside som har sitt huvudkontor i Dubai och driver Blocket-liknande sajter i Sri Lanka, Ghana och Bangladesh. Henrik Persson var den person från Kinneviks sida som var med och byggde upp Saltsides verksamhet.

“Vi kan berätta mer om vilka investeringar Merro gjort lite längre fram men just nu kan jag inte säg något specifikt”, säger Per Brilioth.

Läs mer