Sök

Spotify granskas av Skatteverket

SpotifySpotify

Daniel Ek och Martin Lorentzon är Spotifys grundare. Foto: TT samt pressbild från Spotify.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Spotify utreds av skattemyndigheter i USA, Sverige och flera andra länder. Det framgår av dokument hos den amerikanska finansinspektionen, kan Breakit berätta.

Den 3 april riktades världens blickar mot Spotify. Streamingjätten noterades på New York-börsen, och värderades när handeln drog igång till hisnande 248 miljarder kronor.

Samma dag lämnade Spotify in flera nya handlingar till SEC, den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen.

Där framgår det att Spotify utreds av skattemyndigheter i flera länder.

”Vissa av gruppens dotterbolag är för närvarande under utredning av svenska, amerikanska och andra utländska skattemyndigheter för taxeringsår från 2008-2016. Dessa utredningar kan leda till justeringar i gruppens skatter”, skriver Spotify.

Samma information finns i det prospekt som Spotify lämnade den sista februari.

Breakit har ställt frågor till Skatteverket i Sverige, som inte vill avslöja vilken typ av granskning som genomförs.

”Vi kommenterar aldrig utredningar mot företag, inte ens om vi har en pågående utredning eller ej”, säger Skatteverkets presskontakt till Breakit.

Inte heller Spotify vill kasta ljus över den korta meningen om de pågående skatteutredningarna.

"Eftersom vi i dagläget befinner oss i en tyst period som sträcker sig 90 dagar efter noteringen så vi kan inte ge någon vägledning kring innehållet i vårt prospekt", skriver en talesperson för Spotify till Breakit. 

Det är ganska vanligt att stora koncerner hamnar i klinch med skattemyndigheter, eftersom de aktivt arbetar för att minimera sina skattekostnader. Något som ofta leder till långa rättsprocesser.

Spotify, grundat 2006, har på sin resa mot förstaplatsen på den globala streamingmarknaden dragit på sig stora förluster. Bolaget har sitt moderbolag i Luxemburg, men har en betydande del av sin omsättning i det svenska företaget Spotify AB.

När bolaget i framtiden når lönsamhet, vilket är planen även om det är oklart när det ska ske, kan tidigare förluster användas för att sänka koncernens skatt.

På företagsengelska kallas detta för ”tax loss carry forwards”, vilket på svenska kan översättas som att rulla underskott framåt. Spotify har under åren samlat på sig totalt 14 miljarder kronor i sådana poster. Det blir ett slags buffert mot framtida skatt och påverkar således den framtida lönsamheten på sista raden.

I Luxemburg, där Spotifys moderbolag ligger, kan en sådan buffert mot framtida skatt behållas på obegränsad tid. I andra länder, exempelvis Sverige, finns begränsningar som kan träda ikraft till exempel vid ägarförändringar.

”På grund av sina förlustavdrag är samtliga av gruppens taxeringsår öppna för skattegranskning på federal-, delstats- och utländsk nivå”, skriver Spotify i sitt prospekt.

Läs mer