Sparappen Qapital tar in 230 miljoner kronor i riskkapital

Qapital Swedbank Robur Ny Teknik
Sparappen Qapital tar in 230 miljoner kronor i riskkapital

Teamet bakom Qapital. Foto: Press

Jonas de Lange

Reporter

Svenska fonder pumpar in hundratals miljoner i startupbolaget.

Qapital är ett av flera svenska bolag som satsat på att leverera en spartjänst i appform till privatpersoner – med skillnaden att Qapital riktat in sig på den amerikanska marknaden. Genom spelliknande element och konkreta mål vill bolaget få fler personer att spara pengar.

Nu rapporterar sajten Di digital att bolaget fått in 230 miljoner kronor i riskkapital till sin idé. Appen började med sparande men i samband med den nya kapitalrundan har bolaget även kopplat på två nya ben för att bli mer som en digital bank för privatkunder.

”Visionen att bli en fullservice-bank har vi haft från dag ett men det har varit svårt att göra allt på en gång. Vår gamifierade spartjänst har varit central för oss och gör det nu möjligt att sälja in lönekonton och robotinvestering”, säger bolagets medgrundare och vd George Friedman, till Di digital.

Så sent som för ett år sedan tog bolaget in 110 miljoner kronor från en grupp investerare. Då kom pengarna från bland annat de svenska riskkapitalbolagen Northzone och Industrifonden. I den nya kapitalrundan, som alltså är dubbelt så stor, har Qapital bland annat fått med en av Stockholmsbörsens främsta techinvesterare Swedbank robur ny teknik. Även Norron asset management och SEB:s pensionsfond är med bland de nya investerarna.

”Det här är ett av få fintechbolag som jag tycker har en så bra produkt. Det ger även en enorm trovärdighet att utvecklarteamet kommer från Avanza. De vet hur man bygger en fungerande plattform”, säger Carl Armfelt, förvaltare av Swedbank Robur Ny Teknik, till Di digital.

Qapital har nu över 400.000 användare. Under 2016 omsatte bolaget 2 miljoner kronor med en rörelseförlust på 33 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER