Därför ratar börsens olyckskorpar Spotify

Breakit - Därför ratar börsens olyckskorpar Spotify

Spotify är noterat på New York-börsen. Foto: TT

Erik Wisterberg

Reporter

Spotifys aktiekurs är fortfarande lägre än vid noteringen. Men blankarna håller sig borta.

När Snap gick till börsen flockades blankarna snart kring det heta, men olönsamma techbolaget.

Efter två veckor var aktier till ett värde av 3,8 miljarder kronor blankade.

Blankning betyder enkelt uttryckt att spekulera i att aktiernas värde ska gå ned. Det kan därmed vara en av flera datapunkter att titta på när man bedömer marknadens tro på ett bolag.

Så hur ser det ut för Spotify?

Det svenska streamingbolaget börsnoterades via en direktlistning i New York den 3 april.

Yahoo Finance rapporterar att blankarna hittills lyser med sin frånvaro. Sajten uppger med hänvisning till data från S3 Partners att aktier till ett värde av 780 miljoner kronor hittills har blankats.

Spotifys totala börsvärde är för närvarande 227 miljarder kronor. Sedan handeln inleddes (öppningspriset var 166 dollar per aktie) har kursen gått ned med drygt 10 procent.

Enligt Yahoo Finance finns flera tänkbara orsaker till att aktien inte blankas i högre utsträckning.

Blankare ”hyr” aktier från dess ägare under en tid. När aktiens pris går ned kan de köpa aktier på marknaden billigt, ge tillbaka de blankade aktierna och lägga mellanskillnaden i fickan.

En förklaring till den låga blankningen i Spotify kan vara att det helt enkelt inte finns tillräckligt många aktier tillgängliga att ”hyra ut”, på grund av direktlistningens natur – där inga nya aktier gavs ut.  

S3 Partners noterar dock att efterfrågan från blankare är lägre än vid andra börsnoteringar av techbolag som skett nyligen.

Läs fler artiklar
LÄS MER