Zuckerberg slog hål på envisa ryktet om att Facebook tjuvlyssnar på dig

Breakit -  Zuckerberg slog hål på envisa ryktet om att Facebook tjuvlyssnar på dig

Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Towe Boström

Reporter

Frågan om huruvida Facebook tjuvlyssnar på användarna seglade upp under veckans förhör med Mark Zuckerberg.

I veckan har vi kunnat följa hur Facebook-grundaren Mark Zuckerberg frågats ut i den amerikanska kongressen. Han har bland annat fått svara på frågor om Cambridge analytica-skandalen och problemen med plattformen.

Under tisdagen pågick utfrågningen i flera timmar och fortsatte sedan under onsdagen.

"Det är tydligt att vi inte gått tillräckligt långt för att förhindra att vårt verktyg används för skadliga ändamål. Det gäller fejkade nyheter, inblandning i utländska val och hatisk propaganda samt hur företag har kunnat komma åt användarnas data", sa Mark Zuckerberg i förhöret.

Nu skriver Recode att det en gång för alla är dags att slå hål på en återkommande konspirationsteori – att Facebook skulle spionera på dig genom mobilens mikrofon.

Sociala mediejätten har tidigare publicerat en bloggpost där man dementerar den här typen av uppgifter. Nu seglande dock frågan upp igen under utfrågningarna.

När Mark Zuckerberg vittnade inför kongressen fick han återigen svara på frågan om Facebook spionerar på människor genom deras mikrofoner. Frågan kom upp två gånger, både från senatorn Gary Peters och kongressmannen Larry Bushon, varpå Zuckerberg svarade att det inte stämmer.

Recode konstaterar dock att det är intressant att frågan om avlyssningen fortsätter att dyka upp. Facebooks riktade annonser är ibland så träffsäkra att människor verkar anta att sociala mediejätten spionerar på dem.   

”Men det är en läskig påminnelse om hur mycket Facebook måste veta om dig och det du gör i din vardag”, skriver sajten.

Facebook filar för stunden på en ny video-chatt för hemmet, Portal, men har beslutat sig för att avvakta med releasen.

Läs fler artiklar
LÄS MER