Världspremiär – Stockholm först när Audi lanserade sin nya tjänst

Världspremiär – Stockholm först när Audi lanserade sin nya tjänst

Vi lever i en tid då det blir allt mer populärt att dela med sig. En positiv trend som föder nya plattformar att mötas på. Cyklar, bilar, boende, pajbakning, hundpassning - dina grannar kan hjälpa dig med det mesta. I kombination med nya målgrupper, livsstilar, attityder och behov gör det att flera biltillverkare utvecklar koncept för en ny typ av bilägande – ett ickeägande.

Bilbranschen har jobbat hårt de senaste åren för att utveckla produkter som en kräsen och yngre målgrupp kräver. En målgrupp som är miljövänlig och bryr sig mindre om bilen som klassisk statussymbol.

Flera av produkterna fokuserar därför mer på användning och tillgång till bil snarare än ägande. Privatleasing har nått stora framgångar sedan flera år tillbaka och även bilpoolen föds om på nytt i takt med att ny teknik görs tillgänglig.

Senast i raden av tjänster är Audi unite, Audis bidrag till en ny typ av bilägande (som inte alls är ett ägande). Det startade som ett pilotprojekt redan 2013 av experter från Audi och designerduon Clemens Weissharr och Reed Kram med kontor i Stockholm. Uppdraget var att utveckla banbrytande mobilitetstjänster och ett premiumalternativ till de traditionella bilpoolerna.

Resultatet blev ett upplägg där du kan dela en bil tillsammans med upp till fyra kompisar, grannar eller kollegor. Tillsammans utgör ni en cirkel och väljer fritt bland Audis modeller den bil som passar bäst att dela. Månadskostnaden delas antingen jämnt mellan medlemmarna eller efter medlemmarnas användning av bilen.

“Med Audi unite erbjuder vi en lösning på ett behov som finns framförallt i större städer som Stockholm. Det är många som behöver en smidig lösning för bilbehovet och som kan tänka sig att dela både kostnad och bil med likasinnade.”, säger Marco Schubert, chef för Audi Sverige.

Och det var just i Stockholm som tjänsten lanserades som första stad i världen. Stockholm ligger högt i EU:s innovationsranking och viljan och kulturen att dela resurser hos invånarna gör det till en bra plats för nya idéer inom mobilitetsområdet enligt Audi.

Tekniken bakom tjänsten utgörs av ett mobilt system som inkluderar en app där medlemmarna kan reservera bilen, se var den befinner sig och läsa av bränslenivå. I bilen finns ett in-car-system som håller koll på var bilen finns och identifierar föraren via medlemmarnas unika beacon, en bluetoothsändare som hänger ihop med bilnyckeln.

Ett prisexempel hämtat från audiunite.com visar att en Audi A4 med mellanstor dieselmotor kostar 2321 kr/person och månad när man är tre som delar på bilen. Skulle du ha svårt att hitta vänner, grannar eller kollegor att dela med kan Audi hjälpa dig att hitta likasinnade i ditt område.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER