Fler anmälningar mot Natural Cycles: "Kvinnor känner sig lurade"

Natural Cycles
Fler anmälningar mot Natural Cycles: "Kvinnor känner sig lurade"

Grundarna Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl,

Towe Boström

Reporter

Anmälningarna fortsätter strömma in mot den hajpade p-appen.
"Det kommer kvinnor till abortmottagningen som känner sig lurade och chockade", säger Kathrine Peiper, barnmorska vid kvinnokliniken i Malmö.

Det var i början av året som det började att storma kring p-appen Natural Cycles. Barnmorskor från  Södersjukhuset i Stockholm anmälde appen till Läkemedelsverket efter att flera kvinnor blivit oönskade gravida.

Natural Cycles, som fått in 250 miljoner kronor i färskt riskkapital, har skapat en app som hjälper kvinnor att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln för att undvika graviditet.

Vi har tidigare gått igenom anmälningarna och rett ut vad konsekvenserna kan bli.

Efter den första stormen fortsatte anmälningarna att droppa in och över 100 anmälningar har inkommit. Nu rapporterar SVT, med hänvisning till Nyhetsbyrån Siren, att även kvinnokliniken i Malmö anmält appen. Det ska röra sig om 12 fall av oönskade graviditeter sedan årsskiftet.

Kathrine Peiper, den anmälande specialistbarnmorskan, pekar på vikten av att användarna förstår risken att bli gravid. 

"Problemet är att många tror att den är så säker",  säger Kathrine Peiper, och berättar att kvinnor som känner sig lurade och chockade kommer till kliniken. 

Natural Cycles medgrundare Elina Berglund Scherwitzl har tidigare till Breakit att inga preventivmedel är 100 procent säkra, samt att aborterna kommer att öka till följd med att fler använder appen.

Natural Cycles uppger på sin hemsida att 5 av 1000 kvinnor blir gravida under ett års tid till följd av en felaktigt grön dag. Samt att 7 av 100 kvinnor blir gravida under samma period till följd av orsaker som exempelvis oskyddat samlag under en röd dag.

Så fungerar Natural cycles
  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en så kallad basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer. Den visar därför två decimaler.
  • Siffrorna knappas in i appen, och efter några månader lär sig appen att känna igen användarens unika menscykel.
  • Natural cycles algoritmer avgör sedan, baserat på temperaturen, om användaren är fertil eller inte. Röd dag betyder fertil, grön dag betyder infertil.
  • Kvinnors kroppstemperatur varierar nämligen under menscykeln och appen kan utifrån individens temperaturmönster avgöra när ägglossning närmar sig, alltså när det är risk för - eller chans - att bli gravid.
  • I början får användaren nästan bara röda dagar men eftersom algoritmerna lär sig individens mönster blir den allt säkrare på var i cykeln du befinner dig. De gröna dagarna blir alltså fler ju längre du använder tjänsten.
Läs fler artiklar
LÄS MER