Sök

Worldish ska fixa vården för nyanlända: "Problemet är akut"

Worldish

Worldishs grundarduo Naveen Sasidharan och Abhishek Jacob. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Linköpingsbolaget tar in 2 miljoner kronor i riskkapital.

Det finns en rad startups som vill förändra och förbättra vård och hälsa i Sverige. Mest uppmärksamhet har kanske p-appen Natural Cycles och de digitala vårdcentralerna Kry och Min Doktor fått.

Men det finns även mindre uppstickare som vill göra skillnad. Startupen Worldish har exempelvis satsat på att lösa problemet med att en del patienter inte ens förstår vad deras läkare säger.

3 procent av patienterna som möter det svenska sjukvårdssystemet pratar vare sig svenska eller engelska, berättar Abhishek Jacob, medgrundare av Worldish.

“Vårt mål är att riva ned språkbarriärer. Vi vill ge alla i världen samma tillgång till både idéer och vård”, säger han.

Helen – bolagets mjukvara – låter läkare ställa frågor och ge information på svenska till patienten via en surfplatta. Patienten får sedan information uppläst och presenterad för sig på sitt eget språk via en annan surfplatta. Patienten kan sedan svara med text, bild, siffror och symboler. Idag har tjänsten stöd för arabiska, somaliska, dari – en afghansk version av persiska – och det eritreanska språket tigrinya.

Varför kan man inte bara använda Google translate istället?

“Vi har ett helt annat fokus på medicinsk precision och har professionella översättare som ser till att det blir korrekt. Med öppna tjänster som har mer generell inriktning får man inte samma noggrannhet i översättningen vilket kan vara väldigt viktigt i vårdsammanhang”, säger Abhishek Jacob.

Bolaget säljer tjänsten direkt till vårdcentraler, tandvårdsbolag eller i upphandlingar med hela regioner. Under det senaste året har bolaget kört flera parallella pilotprojekt med tjänsten och nu sitter man i nya förhandlingar med landstingen i bland annat Sörmland och Östergötland, där bolaget kommer ifrån. Beroende på storlek kan en enskild affär vara på sjusiffriga belopp.

“När vi tog fram den här tjänsten märkte vi snabbt att det finns en marknad i sjukvården och de läkare vi har intervjuat säger att problemet är akut. När språket begränsar personer får de inte den vård de behöver”, säger Abhishek Jacob.

Nu har bolaget även fått några investerare på att satsa 2 miljoner kronor på bolaget. Bland annat har den tidigare hockeystjärnan Mattias Weinhandl gått in i bolaget. Han lade skridskorna på hyllan 2014 och har de senaste åren seglat upp som en av Sveriges mest aktiva affärsänglar.

Nu ska bolaget använda det nya kapitalet för att bygga vidare på produkten och förstärka sälj- och marknadssidan. En av bolaget stora utmaningar är att få igenom upphandlingarna med den offentliga vården tillräckligt snabbt.

“I början mötte vi en hel del motstånd men nu har vi tagit oss förbi de första hindren med de regioner vi pratar med. Det tar fortfarande tid men nu är vi på en punkt att olika regioner till och med kontaktar oss självmant”, säger Abhishek Jacob.

Läs mer