"Inget konkret" - Dambergs utspel får tung kritik av riskkapitalist

Startupmanifest

F.v. Näringsminister Mikael Damberg och riskkapitalist Daniel Laurén

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Näringsministerns förslag innehåller inget nytt, menar kritiker.

I samband med gårdagens event Sthlm Tech Fest gick den socialdemokratiska näringsministern Mikael Damberg ut på Dagens industri och presenterade sin strategi för att hjälpa den svenska startup-industrin. Till en början var reaktionerna positiva men nu frågar sig allt fler om det egentligen var några konkreta nyheter som ministern levererade. 

En av kritikerna är Daniel Laurén på riskkapitalbolaget Inventure som anser att Dambergs löften inte egentligen kommer att innebära något nytt.

“Ska man vara ärlig är det ju inte ett konkret förslag. Det är bara ett löfte om att de ska ta fram ett förslag. Vi vill ju se en konkret ändring i politiken och inte bara en till utredning”, säger han.

Han tycker även att man i startupsverige målar upp en lite för positiv bild av sin egen situation.

“Det pratas om att det regnar riskkapital över Stockholm, men om man bortser från Spotify så är det inte riktigt så. Det är svårt för många nya bolag att hitta investerare”, säger han.

Serieentreprenören Ted Valentin är en av de som inte är speciellt imponerad av det som näringsministern hittills presenterat. Själv vill han till exempel gärna se en ändring i hur utdelning beskattas beroende av bolagsform.

“Nu betalar man mindre skatt på utdelning från börsnoterade bolag än på utdelning från småföretag. Det gör ju att folk som har pengar lägger dem på redan börsnoterade bolag istället för att satsa på nya bolag.”

Han påpekar dock att han anser att näringsministern är på rätt spår.

“Det är bra att de utreder och att de har en ny tjänsteman, men man ska ju inte inbilla sig att de faktiska regelverken har ändrats”, säger han.

En konkret nyhet kom dock Mikael Damberg med - näringsdepartementet upprättar en ny tjänst just för startupsektorn. Det välkomnas av SUP46:s vd och medgrundare Jessica Stark som också är positiv till Mikael Dambergs utspel generellt:

“Jag tycker absolut att det är en positiv utveckling. Det går långsamt med politik precis som Damberg sade, men nu finns det en dedikerad person på departementet för oss att prata med och som kan fortsätta lyfta problem för startups”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

Jessica Stark var en av de första som skrev under på det mycket omtalade startupmanifestet, som bland annat publicerades på Breakit, där entreprenörer från en rad olika bolag efterfrågar bland annat ändrade skattesatser för personaloptioner, ändra regler för att hyra ut bostäder och färre hinder för att rekrytera från andra länder.

Läs mer