Så lockar Jonas supertalangerna – och nej, det handlar inte bara om lönen

Breakit - Så lockar Jonas supertalangerna – och nej, det handlar inte bara om lönen

Jonas Kimmehed är vd och majoritetsägare för SQL Systems.

Malmö-startupen SQL Systems har dubblerat både personalstyrka och omsättning flera år i rad.
Men grymma ingenjörer är en bristvara som krävs för att ha fortsatt tillväxt.
”Vi måste vara en attraktiv arbetsplats för att kunna locka riktigt duktiga människor”, säger Jonas Kimmehed, vd.

SQL Systems Sweden arbetar med en av 2018 års allra hetaste tekniktrender, ”digital twins”. Malmöföretaget ser till att data i deras kunders IT-system motsvarar verkligheten – de skapar en så kallad digital tvilling. Bra kvalitet på data, rätt hantering och datan på rätt plats blir allt oftare ett krav. Ett IT-system och dess data måste spegla verkligheten helt enkelt.

Och affärerna går bra. Vd:n och majoritetsägaren Jonas Kimmehed har sett företaget växa så det knakar de senaste åren.

”Vi har haft en fantastisk utveckling. Vi har dubblats i storlek tre år i rad ungefär, vilket gör att vi har gått från det lilla enmansföretaget eller tremansföretaget till ett lite större företag, vilket ställer större krav”, säger han.

Guide – testa vilken tjänstepension som passar ditt företag

Personalstyrkan på SQL Systems Sweden är relativt ung och består till största delen av ingenjörer. Dagens yngre medarbetare ställer högre krav på arbetsgivaren. Samtidigt försvåras rekryteringen av att det råder brist på ingenjörer i samhället. Med hjälp av de förmåner SQL Systems kan erbjuda sina anställda vill Jonas skapa ett företag som är både hållbart och lönsamt på lång sikt.

”Vi har fått skifta fokus och jobba med att se till att vi är en attraktiv arbetsplats för att kunna locka riktigt duktiga människor hit till oss. Men att gå från tre till sex, till nio, till tolv, till femton är en utmaning. För mig är det en självklarhet att nöjd personal och tillväxt hänger ihop”, säger Jonas Kimmehed.

Att de anställda trivs och mår bra är en prioritet på SQL Systems. Allt hänger ihop, menar Jonas. Kultur, trygghet, hälsa. Och ett modernt chefsskap.

”För mig är det superviktigt att vi har en kultur med högt i tak och en tjänstepension för alla våra anställda, oavsett ålder. Som en del i Skandias tjänstepensionspaket får vi hälsokedjan – det förebyggande hälsoarbetet – på köpet.”

En gång per år får de anställda träffa en rådgivare för att se över var tjänstepensionen ska placeras.

”Det är väldigt viktigt att de alla känner delaktighet i sin pension, samt får välja var pengarna ska landa”, säger Jonas.

Guide – testa vilken tjänstepension som passar ditt företag

Det moderna chefsskapet då? En utmaning för framtidens arbetsgivare är att förstå personalen bättre än vad många gör idag, enligt Jonas.

”Man måste lära sig att lyfta medarbetarna och kan inte blunda för dem som inte mår bra. Man kan inte göra som man har gjort traditionellt och vänta tills det är för sent, det handlar om relationen till de anställda. Chefer i dag måste ta ansvar för sina anställda – det tror jag är den stora utmaningen för chefer framöver”.

Emma Anderberg, Data Management-konsult på SQL Systems.

Emma Anderberg är Data Management-konsult på SQL Systems. För henne är lönen och trivseln på arbetsplatsen lika viktigt när hon söker jobb.

”Jag tycker att det är viktigt att man får en lön som motsvarar ens arbete givetvis, men samtidigt är det oerhört viktigt att man trivs på jobbet. Jag tror att företags tillväxt och hur personalen mår hänger väldigt mycket ihop. Du gör ett bättre jobb om du mår bra och trivs – och därmed går företaget också bättre”.

Det här är en sponsrad artikel från Skandia, ett ledande pensionsbolag med en 160-årig historia av produktutveckling och samhällsengagemang. Skandias arbete skapar ett rikare liv för människor genom lösningar för pension, hälsa och sparande. 

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER